Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaHeleää maaliskuuta!

Heleää maaliskuuta!

Terveisiä Ilmajoen varhaiskasvatuksesta!

Olen marraskuussa 2015 aloittanut varhaiskasvatusjohtaja. Tuolloin virkaan haettiin hallinnollista varhaiskasvatuksen johtajaa ja minut sitten valittiin tehtävään. Tulin kuntaan ja varhaiskasvatukseen ihan erilaisesta työympäristöstä, kansanopiston talouspäällikön tehtävästä. Toki samaa työssä on ollut erilaisten ihmisten kanssa työskenteleminen ja tiukka taloudenpito. Ylioppilaskeväänä mietin erilaisia opiskeluvaihtoehtoja ja silloin mukana pohdinnassa oli niin lastentarhanopettajan kuin kunnallishallinnonkin opinnot. Tässä kohtaa asiat ovat jo yhdistyneet ja toteutuneetkin. Oma opintopolku tähän on käynyt yo-merkonomin, kasvatustieteen maisterin, opettajan opintojen ja sittemmin kauppatieteiden maisterin kautta sekä pitkän kasvatusalan hallinnollisen ja taloudesta vastaavan tehtävän kautta. Suuri ero entiseen työhön on ollut se, että päätökset aikaisemmin on voinut ja pitänytkin tehdä nopeasti ja pienessä tiimissä, kun nyt mukana on isompi tiimi ja luottamushenkilöorganisaatio. Toimin siis jo kolmannen eri kasvatus- ja opetuslautakunnan kanssa ja yhteistyö on ollut antoisaa ja asioihin saadut erilaiset näkemykset antavat hyvää pohjaa päätöksenteolle.

Perheeseeni kuuluu puoliso, neljä aikuista lasta ja perheemme koira, joka on ”hyvänmielen lähettiläs”. Reilun 30 vuotta olen asunut Lehtimäellä, syntynyt olen Kauhavalla. Noin tunnin työmatka suuntaansa on sitä omaa aikaa. Aamuisin ehtii miettimään hyvin päivän ja viikon kulkua ja iltapäivällä taas kokoamaan työpäivän asiat ennen paluuta kotiin. Suomen vuodenaikojen rikkaus näkyy erityisen hyvin näillä matkoilla.

Perhepäivähoito on varhaiskasvatuksen muoto, joka on yhä edelleen tärkeää. Omista lapsistamme kaikki ovat aloittaneet varhaiskasvatuksen perhepäivähoidossa. Nyt sitä osaa arvostaa paljon enemmän kuin silloin. Valitettavasti monissa kunnissa perhepäivähoito on lakannut joko työntekijöiden puutteen tai lasten puutteen vuoksi. Meillä täällä Ilmajoella on vielä lähes 30 hoitajaa ja lisää kaivattaisiin tähän mukavaan ja ammattitaitoiseen porukkaan eri puolille Ilmajokea. Vähän aikaa sitten asiasta oli somessakin kampanja, mutta valitettavasti vielä siihen ei tarttunut kukaan. Jos nyt tämän kirjoituksen myötä vielä laitettaisiin asiaa vireille?

Varhaiskasvatuksen päiväkoti- ja esiopetusyksikköjä kunnassa on tällä hetkellä 12. Ahonkylässä toimii Ahonkylän esiopetusyksikkö, Käpälämäen, Vanamon ja Metsätähden päiväkodit sekä elokuussa aloittaa Tuomiahon koulun yhteydessä esiopetusyksikkö, lisäksi alueella on kaksi perhepäivähoitajaa. Itäisellä alueella toimii Neiron päiväkoti, jonka yhteydessä on esiopetustoimintaa ja alueella on kolme perhepäivähoitajaa. Neiron ajanmukainen päiväkoti valmistui syksyllä 2018 ja siihen yhdistyi samalla Rengon ryhmis. Keskustan alueella on perhepäivähoitajia 11, Paimenkujan sekä Tammikuhnalan päiväkodit. Palonkylän ja Herralan esiopetusyksiköt hoitavat esiopetuksen tehtävää. Herralan (entinen Peurala) yksikkö on vasta valmistunut ja kauan odotettu muutto siihen tehtiin marraskuussa. Syksyllä 2018, kun Tammikuhnalan päiväkoti valmistui, siihen muuttivat Ala-Kuhnalan ja Ennun päiväkodit sekä Krannin, Lukuradin ja Palonkylän ryhmikset. Silloin vielä ajattelin, että tulikohan päiväkodista sittenkin liian iso, mutta vajaan vuoden päästä se oli täynnä. Jaakonkujan päiväkodin toiminta loppui viime keväänä, mutta saimme palvelusetelipäiväkoti Pääskysaaren kuntaamme. Koskenkorva-Huissin alueella varhaiskasvatuksen yksiköitä on Koskenkorvan päiväkoti sekä Västilän esiopetusyksikkö sekä 12 perhepäivähoitajaa. Munakkaan on ihan näinä päivinä valmistumassa uusi päiväkoti, jonka yhteydessä on esiopetustoimintaa. Munakan päiväkoti on ollut hieno yhteistyöprojekti, jossa on ollut mukana aktiivisia kylän edustajia, luottamushenkilöitä sekä virkamiehiä. Näin on saatu mahdollisimman hyvä tulos lapsille.

Varhaiskasvatuksessa olevien lasten määrä on ollut korkea jo useita vuosia. Omassa tilastoinnissani vuosien 2016–2021 välillä lasten määrä kuukaudessa on ollut vähimmillään 691 ja enimmillään 798. Alkusyksystä lapsia on vähemmän ja määrä nousee sitten tasaisesti toimintakaudella kevättä kohden. Esioppilaita varhaiskasvatuksen piirissä on reilut 150 lasta, perusopetuksessa heitä on noin 20. Perheelle mieluisimman varhaiskasvatuspaikan löytyminen on ollut ajoittain hieman haastavaa, mutta aina olemme selviytyneet ja löytäneet lapselle ja perheelle juuri sillä hetkellä parhaan mahdollisen ratkaisun.

Ilmajoki valikoitui vuosi sitten Opetus- ja kulttuuriministeriön toimesta kaksivuotisen esiopetuksen kokeilukunnaksi. Kaikkien yksiköiden joukosta kokeiluun ministeriö valitsi Neiron ja Peuralan (Herralan) yksiköt. Näihin saimme molempiin kymmenen lapsen 5-vuotiaiden esiopetusryhmän. Kaksivuotinen esiopetuskokeilu jatkuu siis tänäkin vuonna ja tarkempia tietoja ministeriöltä odotamme asiasta lähiviikkoina.

Varhaiskasvatuksen perusteet on varhaiskasvatusta ohjaava asiakirja. Asiakirjaluonnos on juuri tullut Opetushallitukselta ja oma työryhmämme alkaa laatia siihen paikallista varhaiskasvatussuunnitelmaa, jossa tarkennetaan pedagogisen toiminnan tavoitteita ja sisältöjä eri toimintamuotoja huomioiden. Tähän suunnitelmaan osallistamme joihinkin osioihin sekä lapsia että huoltajia loppukevään aikana.

Kuluneet kaksi vuotta ovat olleet hyvin haastavia koronan takia lapsille, perheille ja meidän henkilökunnallemme. Lämmin kiitos perheille yhteistyöstä ja joustavuudesta, että olette myös näin edesauttaneet toimintaamme. Hieno kiitos myös varhaiskasvatuksen ammattimaiselle henkilökunnalle sekä heidän lähiesimiehilleen, olette joustaneet ja muuttaneet toimintaa vallitsevan tilanteen mukaan.

Ilmajoella 7.3.2022
Eveliina Nokua-Keisanen
varhaiskasvatusjohtaja

 

 

Johtoryhmän kuukausiblogissa Ilmajoen kunnan johtoryhmän jäsenet kirjoittavat vuorollaan vapaamuotoisesti oman osastonsa ajankohtaisista asioista. Kirjoitukset julkaistaan myös Ilmajoki-lehdessä.