Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaIlmajoen sote-keskus otetaan käyttöön tulevana maanantaina 

Ilmajoen sote-keskus otetaan käyttöön tulevana maanantaina 

Kunnan viimeisin kaikkia kuntalaisia palveleva investointi alkaa olla loppusuoralla. Sote-keskuksen uudisrakennus vastaanottaa ensimmäiset käyttäjät tulevana maanantaina. Fysioterapia muuttaa tiloihin ensin. Akuuttiosasto seuraa viikkoa myöhemmin perässä.

– Onhan tämä hurja harppaus eteenpäin. Pääsemme siirtymään 60 vuotta vanhoista tiloista täysin nykytarpeita vastaaviin olosuhteisiin, kiittelee akuuttiosaston vs. osastonhoitaja Anne Vuorenmaa.

Sote-keskuksen uusi osa on rakennettu vanhan hoivaosaston paikalle. Massiivinen rakennusprojekti aloitettiin purkutöillä kaksi vuotta sitten. Vaikka aikataulussa on pysytty hyvin, työntekijöiden silmissä odottavan aika on ollut pitkä.

– Henkilökunta on tuijottanut ikkunasta rakennusprojektia kuin palkintopokaalia. Tällä hetkellä on jotenkin epätodellinen olo, että nytkö se muutto vihdoin tapahtuu.

Yhteensä viiden miljoonan euron rakennuksessa on tilaa liki kaksituhatta neliötä. Akuuttiosastolla huoneita on 17. Fysioterapian käytössä on hoito- ja vastaanottotiloja. Saman katon alta löytyy myös väestönsuoja, joka tyhjillään ollessaan toimittaa keskusvaraston virkaa. Lisäksi henkilökunnalle on tehty viihtyisät tauko- ja pukuhuoneet.

Kunta omistaa tilat ja vuokraa niitä JIKille. Vuorenmaa kertoo, että rakennuksen suunnittelussa on lähdetty liikkeelle työntekijöiden toiveista.

– Kunta on kuunnellut käyttäjiä hyvin ja koko henkilökunta on päässyt osallistumaan tilojen suunnitteluun, Vuorenmaa kiittelee.

Suunnittelupalavereiden lisäksi molempien osastojen osastonhoitajat ovat osallistuneet kuukausittain järjestettäviin työmaakokouksiin. Niissä ensin on kierretty raksalla, jonka jälkeen on jatkettu kokouspöydän ääressä.

– Näin olemme pysyneet kärryillä siitä, missä mennään ja mitä tapahtuu seuraavaksi.

Ilmajoen akuuttiosasto toimii myös JIKin infektio-osastona. Yksittäisenä tärkeänä parannuksena Vuorenmaa nimeääkin eristyshuoneet.

– Niiden ansiosta voimme toteuttaa eristyksen viimeisen päälle.

Varsinainen muuttopäivä on 12.5. Koska akuuttiosastoa ei voida sulkea hetkeksikään, on muuttoa lähdetty suunnittelemaan hyvissä ajoin. Lääkkeet, tietokoneet, tarvikkeet ja potilaat täytyy siirtää uusiin tiloihin ripeästi ja koordinoidusti. Ylimääräistä väkeä onkin tulossa avuksi muuttopäivään.

Kun muutosta on selvitty, menee vanha osastorakennus saman tien purkuun. Paikalle saadaan paljon kaivattua parkkitilaa.

– Piha siistiytyy kesän aikana ja ehkä myös koronatilanne hellittää. Sen myötä pääsemme toivottavasti jo syksyllä juhlistamaan sote-keskuksen virallisia avajaisia avoimin ovin, Vuorenmaa luottaa.

Myös kunnanhallitus kävi tiistaina tutustumassa uunituoreisiin tiloihin. 

Nyt valmistunut rakennus on merkitty asemapiirrustukseen sinisellä. 

Kun piha saadaan vielä siistittyä ja vanha rakennus purettua, tulee Ilmajoen sote-keskus näyttämään näin komealta.  

Sote-keskuksen sisätilat on suunniteltu käyttäjiä kuunnellen.