EtusivuAjankohtaistaKoronaviruksen vaikutus Ilmajoen kunnan toimintaan kesäaikana

Koronaviruksen vaikutus Ilmajoen kunnan toimintaan kesäaikana

Rokotustilanne

Katso rokotustiedot JIK Ky:n sivulta. Kaikki yli 16-vuotiaat voivat varata aikoja koronarokotuksiin!

Lisäksi  12 – 15 v , jotka kuuluvat  sairautensa johdosta 1.  tai 2. riskiryhmiin ,   voivat varata ajan  puhelimitse.
puh.  044 7562855.  

Lisätietoa riskiryhmistä löytyy THL sivuilta.

Covid vaccinations (in English)

JIK Ky:n verkkosivut 

Koronatilannetta ja alueen rokotustilannetta voi seurata sairaanhoitopiirin koronasivustolla, www.epshp.fi/korona

Sosiaali- ja terveyspalvelut

 • Asumisyksiköissä, kuten Puistokoti ja Onnenkoti vierailuissa noudatetaan erityisjärjestelyjä. Muista turvaväli ja hyvä hygienia vierailun aikana, vierailusta on hyvä sopia etukäteen.

Koulut

Oppilaitokset voivat järjestää ylioppilas- ja valmistujaisjuhlia opetuksenjärjestäjän harkinnan ja opetusministeriön, sekä aluehallintoviraston ohjeiden mukaisesti. Yleisö sijoitetaan omille istumapaikoilleen, vähintään kahden metrin turvavälit, maskien käyttö ja muu terveysturvallisuus huomioiden.

Ilmajoki-hallin, Virkistysuimala Poreen ja Koskenkorvan urheilutalon toiminta 2.6.2021 alkaen

Kunnan sisäliikuntatilat ovat avoimena varattujen vuorojen mukaisesti lasten ja nuorten harrastustoimintaan, kilpaurheiluun ja sellaiseen toimintaan, missä turvallisuus pystytään varmistamaan. Ulkokenttien toiminta voidaan toteuttaa turvallisuus- ja hygieniasuositukset huomioiden

Alueellisen Nyrkin suositukset:

 • Aikuisten harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta: Aikuisten ulkoharrastukset ovat mahdollisia. Sisäharrastuksia voidaan järjestää, jos turvaohjeita, kuten turvavälejä pystytään noudattamaan. Alle 20-vuotiaiden maakunnalliset rajat ylittävä kilpailu- ja ottelutoiminta sallitaan perustasolla olevien maakuntien kesken.
 • Lasten ja nuorten harrastus- ja kilpailutoiminta: Lapset ja nuoret voivat harjoitella lajinomaisesti ilman turvavälejä sekä sisällä että ulkona. Mahdollisesti paikalla olevat vanhemmat tai saattajat noudattavat turvaohjeita. Toiminnan järjestäjä vastaa turvallisuudesta THL:n suositusten mukaisesti.

Harrastustoiminnassa on huomioitava, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa. Turvaetäisyyksiä on noudatettava ja suosittelemme maskien käyttöä. Mahdollisuuksien mukaan harrastukset kannattaa siirtää ulos.

Kuntosalit pidetään toistaiseksi avoinna. Kuntosalissa on putsausvälineitä laitteiden puhdistamiseen käytön jälkeen.

Uimahalli / Virkistysuimala Pore

Uimahallissa ei ole enää  henkilömäärärajoituksia. Tämä pohjautuu Etelä-Pohjanmaan alueellisen Koronanyrkin kokouksen 31.5.2021 ohjeistuksiin. Edellytyksenä tälle on kuitenkin se, että turvallisuus voidaan edelleen taata.
Voimaan jää ainoastaan keskiviikkoaamun +70-vuotiaiden vuoro.

 • Omien uintilelujen ja kellukkeiden käyttö ei ole sallittua. Kellukkeita, vesijuoksuvöitä ja uintivälineitä saa ilmaiseksi lainata uimahallilta. Näin varmistamme, että välineet ovat puhtaita. Omia uimalaseja voit kuitenkin käyttää.
 • Saunatilassa suositellaan rajoitettuja osallistujamääriä.

Uimahalli on avoinna kaikille ilman ajanvarausta normaalein aukioloajoin. Yli 70-vuotiaille ja Ilmajoen kunnan Erli-kortin omistaville on kuitenkin varattu yksi erillinen uintivuoro keskiviikkoaamuun.

Huomioithan, että uimakoulut ovat meneillä ja niitä on myös aukioloaikoina, joten lastenallas on silloin usein varattuna. Lisätietoja uimakoulujen aikatauluista löytyy Uimakoulut -sivulta.

 • Uimahalli on avoinna kaikille ilman ajanvarausta normaalein aukioloajoin.

Aukioloajat 28.6. – 9.7.2021:   ma-pe klo 10:00-18:00 (Ei erillistä vuoroa +70-vuotiaille ja Erli-kortin omistaville)

 • Ilmajoki-halli ja uimahalli ovat kiinni 12.7. – 8.8.2021.

Tiloihin tullessa pese tai desinfioi kätesi ja käytä suojamaskia sekä huolehdi turvaväleistä. Vältäthän turhaa oleskelua tiloissamme.

Nuorisotilat ovat kesätauolla

Seppälä on kesätauolla 21.6 alkaen. Sivukylien nuorisotilat ovat jääneet kesätauolla kesäkuusta alkaen. Seppälän nuorisotalo avaa ovensa normaalisti tiistaina 10.8 alkaen ja sivukylien nuorisotilat vaihtelevasti elo-syyskuun vaihteessa. Alakouluikäisten toiminnat nuorisotiloilla pyörähtävät käyntiin syyskuussa.

Ohjaamo Ilmajoki kesätauolla 1.7–1.8.

Avoinna taas normaalisti tiistaina 3.8 alkaen.

Lisätietoa  ohjaamon somekanavilta.

Facebook: Ohjaamo Ilmajoki
Instagram: ohjaamoilmajoki

Kirjasto

Kirjaston toiminta on palautunut normaaliksi.
Muistetaan edelleen terveysturvallisuus: turvaetäisyys, käsihygienia, maskien käyttö !

Ilmajoki-opisto on kesätauolla heinäkuun ajan

*****************************************************************************************************************

Kasvomaskisuositus

Hallituksen päätöksen mukaan kunnan on huolehdittava, että maskeja on saatavilla kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville ilmaiseksi.  Lähtökohtaisesti jokainen kuntalainen on itse vastuussa omasta kasvomaskin käytöstään, maskien hankkimisesta ja tästä aiheutuvista kustannuksista. Kenenkään taloudellinen tilanne ei kuitenkaan saa muodostua esteeksi suosituksen noudattamiselle. Maskien jakelu perustuu luottamukseen. Kuntalaisen ei tarvitse todistaa vähävaraisuuttaan tai ilmaisen maskin tarvettaan jakelupisteessä.

Kasvomaskien jakelu vähävaraisille tapahtuu toistaiseksi kunnantalon neuvonnasta (Ilkantie 18).  Kertakäyttömaskit on pakattu 10 kpl paketteihin.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää koronavirustartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.
Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa  2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa (THL:n perusvaiheen suosituksen mukaisesti):

 • Joukkoliikenteessä.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkatessaan näytteenottoon ja ennen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Kotimaanmatkailussa tulisi noudattaa kohdepaikkakunnan ohjeistusta maskin käytöstä
 • Sairaalassa, terveyskeskuksessa tai ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa vierailtaessa tai työskenneltäessä
 • Kasvomaskia on hyvä käyttää lisäksi aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, esimerkiksi yleisötapahtumissa, tai sisätiloissa silloin kun paikalla on runsaasti ihmisiä

Näin käytät kasvomaskia oikein

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksikäsienpesu ja turvavälit ovat tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja

**************************************************************************************************************

Tapahtumia koskevat ohjeistukset

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ei jatka 2.6. alkaen  tartuntatautilain 58 §:n  nojalla  Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla järjestettävien tapahtumien kokoontumisrajoituksia. Tartuntatautilain 58 c) ja d) §:ien  mukaiset velvoitteet sen sijaan ovat edelleen voimassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa täydennettyä ohjetta, joka täydentää suoraan tartuntatautilaista tulevia velvoitteita tulee edelleen noudattaa.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueellinen toimikunta Nyrkki  5.7.2021

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri jatkaa epidemian perustasolla, mutta tilanne lähestyy kiihtymisvaihetta, altustumisia on useita. Nyrkki kiinnittää huomiota siihen, että tautitilanne Etelä-Pohjanmaalla ei ole ohi ja painottaa suositusten noudattamisen tärkeyttä

31.5.2021
Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki totesi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston antaman kokoontumisrajoituksen päättyvän 1.6.2021 eli maakunnassa ei ole voimassa olevia kokoontumista koskevia rajoituksia 2.6.2021 lähtien.  Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä koronatilanne on pysynyt rauhallisena.

Päätös rajoitusten poistamisesta perustuu uuteen kansalliseen hybridistrategiaan, jossa epidemian perustasolla oleville maakunnille ei suositella kokoontumisrajoituksia.

Jatkossa kunnilla on velvollisuus ja myös valtuudet valvoa tapahtumien terveysturvallisuutta tartuntatautilain väliaikaisten §58 c ja §59 a mukaisesti. Yleisötilaisuuksien järjestäjällä tulee olla selvitys, miten järjestäjä varmistaa tilaisuuden terveysturvallisuuden ja toteuttaa tartuntatautilain §58c mukaiset, velvoittavat hygieniakäytännöt, kuten muun muassa mahdollisuuden käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpitoon ja tilojen puhdistamiseen

Oppilaitosten järjestämät ylioppilas- ja valmistujaisjuhlat

Oppilaitokset voivat järjestää ylioppilas- ja valmistujaisjuhlia opetuksenjärjestäjän harkinnan ja opetusministeriön, sekä aluehallintoviraston ohjeiden mukaisesti. Yleisö sijoitetaan omille istumapaikoilleen, riittävät turvavälit, maskien käyttö ja muu terveysturvallisuus huomioiden.

Lasten ja nuorten harrastus- ja kilpailutoiminta

Lapset ja nuoret voivat harjoitella lajinomaisesti ilman turvavälejä sekä sisällä että ulkona. Mahdollisesti paikalla olevat vanhemmat tai saattajat noudattavat turvaohjeita.

Lasten ja nuorten leiritoiminta

Paikallisiin terveysviranomaisiin tulee olla yhteydessä leiritoiminnan terveysturvallisuuden varmistamiseksi. Paikalliset ja alueelliset tartuntataudeista vastaavat viranomaiset voivat tartuntatautilain mukaisesti avustaa tilannekohtaisten ohjeiden laatimisessa.

Leirille voi osallistua vain oireettomana.

Aikuisten harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta

Aikuisten ulkoharrastukset ovat mahdollisia. Sisäharrastuksia voidaan järjestää, jos turvaohjeita, kuten turvavälejä pystytään noudattamaan.

Muut Nyrkin suositukset:

Tarpeetonta ulkomaille matkustamista suositellaan välttämään.  Mikäli kuitenkin ulkomaanmatkoja tehdään, huomaathan, että sinun tulee rajalla tehdyn koronatestin lisäksi mennä myös toiseen koronatestiin aikaisintaan 72 tuntia sen jälkeen, kun olet saapunut maahan ellei sinulla ole todistusta saaduista 2 rokoteannoksesta tai 6 kk sisään sairastetusta koronavirusinfektioista tai koronavirusinfektion jälkeen saadusta yhdestä koronarokotteesta. Sinun tulee noudattaa omaehtoista karanteenia toiseen testitulokseen saakka. Testeissä käyminen on erityisen tärkeää silloin, jos sinulla on oireita, vaikka olisit saanut yhden tai kaksi koronarokoteannosta.

Kotimaan matkailussa suositellaan välttämään matkustamista kiihtymis- ja leviämisvaiheessa oleviin maakuntiin.

 • Noudatetaan hallituksen etätyösuositusta.
 • Sairaalavierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.
 • Noudatetaan THL:n kasvomaskin käyttösuositusta.

**************************************************************************************************************

Tärkeitä yhteystietoja tuen ja avun saamiseen

Jos sinulla todetaan koronavirusinfektio, on tärkeää selvittää, mistä olet saanut tartunnan ja ketkä ovat mahdollisesti saaneet sinulta tartunnan. Tätä jäljitystyötä tehdään jatkotartuntojen tunnistamiseksi ja epidemian leviämisen estämiseksi.

Ajankohtaiset

Ajankohtaiset2.6.2021
Koronanyrkki painottaa suositusten noudattamisen tärkeyttä. Tilanne vaikuttaa edelleen kunnan toimintaan.
Ajankohtaiset2.7.2021
Ilmajoki-opiston kesätiedote
Ajankohtaiset1.7.2021
Asiointireitit täydentävät julkisen liikenteen palvelua kunnan alueella.