lmajoen kunnanvaltuusto on käsitellyt kokouksessaan 27.6.2023 seuraavat asiat:
Nyt kun sote-palvelut ovat siirtyneet hyvinvointialueen vastuulle, JIK ky ajetaan alas. Yhtymän viimeinen tilinpäätös hyväksytään loppuvuodesta Ilmajoen ja Kurikan valtuustoissa. Ennen sitä yhtiön alijäämät täytyy kuitenkin kattaa.
Ilmajoen kunta ja Kurikan kaupunki ovat neuvotelleet asiasta. Sen pohjalta valtuusto päätti, että Ilmajoki ottaa alijäämistä hoidettavakseen 330 711 euroa. Lisäksi valtuusto hyväksyi 645 051 euron ylityksen JIKin toimintamenoissa sekä 829 589 euron ylityksen vuokramenoissa. Valtuusto on jo aikaisemmin myöntänyt 2,2 miljoonan lisämäärärahat JIKin alkuperäisen, 17 miljoonan euron vuosibudjetin päälle.
Valtuusto hyväksyi vuoden 2022 tilinpäätöksen sekä merkitsi tiedoksi arviointikertomuksen. Lisäksi perehdyttiin alkuvuoden talouslukuihin, jotka ovat kehittyneet ennakoidusti. Tämän hetkisen ennusteen mukaan vuoden 2023 tulos tulee olemaan ylijäämäinen.
Silti kunnan talous on haastavassa tilanteessa. Viime vuoden tulos painui 2,2 miljoonaa euroa tappiolle. Edes 1,6 miljoonalla eurolla kasvaneet verotulot eivät onnistuneet kääntämään tulosta plussalle.
Isoin syy alijäämäiseen tulokseen ovat terveysmenot, sillä JIKin budjetti ylittyi 3,7 miljoonalla eurolla. Myös perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen menoissa oli isot ylitykset. Niitä selittävät ennakoimattoman suuret palkkakustannukset.
Tavoitteena onkin saada tulevina vuosina toimintamenojen kasvu kuriin ja hakea säästökohteita laajalta rintamalta.
Valtuusto keskusteli pitkään siitä, miten nuorisotilat tulisi ottaa huomioon Koskenkorvan uuden koulun pinta-alan, budjetin ja tarpeiden määrittelyssä. Nykyisen nuopparin sijainti on syrjäinen ja rakennus on perusteellisen korjauksen tarpeessa. Valtuutetut olivat kuitenkin huolissaan kunnan haastavasta taloustilanteesta ja äänillä 19-16 asia päätettiin palauttaa takaisin valmisteluun.
Valtuusto päätti, että Ilmajoen äänestysalueita ovat jatkossa kunnantalo, Tuomikylä ja Koskenkorva. Muutos astuu voimaan ensi vuoden presidentinvaaleissa. Alkuperäisessä esityksessä munakkalaisten äänestyspaikka olisi ollut Tuomikylä, mutta valtuusto päätti vaihtaa sen kunnantaloksi.
Alueiden vähentämiseen on useita syitä. Nykyisen 11 äänestysalueen vaalilautakuntiin on ollut vaikeaa löytää väkeä. Riski, ettei tarvittavaa 110 henkilöä saada valittua, kasvaa vaali vaalilta. Lisäksi vaalisalaisuus säilyy paremmin isommilla alueilla ja yhdistämisellä säästetään myös kustannuksissa.
Ilmajoen Vuokratalot Oy aikoo myydä Kauppatien varrella sijaitsevan puukoulun sekä purkuvelvoitteella rakennuksen kyljessä sijaitsevan ravintolasiiven. Valtuusto päätti, että tontti voidaan myydä erikseen 12 euron neliöhinnalla rakennuksen ostajalle.
Virolainen Koeru on ollut Ilmajoen ystävyyskunta pitkään. Kuntauudistuksen myötä Koeru yhdistyi vuonna 2017 kuuden muun kunnan kanssa Järvan kunnaksi.
Kuntaliitoksesta johtuen ystävyyskuntasopimus täytyy uusia. Sopimus ei ole laillisesti sitova, mutta se helpottaa luottamuksellisen suhteen ylläpitoa ja virallistaa ystävyyskuntatoiminnan, joka on pandemian jälkeen käynnistynyt uudelleen. Valtuusto päätti jatkaa ystävyyskuntatoimintaa ja valtuutti valtuuston puheenjohtaja Ahti Rannon ja hallituksen varapuheenjohtaja Hannu Akkasen allekirjoittamaan sopimuksen.
Valtuusto valitsi Riikka Männyn varajäseneksi tekniseen lautakuntaan menehtyneen Markku Löppösen tilalle.
Valtuusto totesi neljä valtuustoaloitetta loppuun käsitellyiksi seuraavasti: 1) Kunta selvittää anonyymin rekrytoinnin käyttöönottoa ja antaa asian henkilöstöjaoston päätettäväksi 2) Kunta selvittää lähtökyselyn toteuttamista irtisanoutuneille työntekijöille 3) Lapsistrategia laaditaan osana lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa ja 4) Uimakoulun ilmoittautumisjärjestelmä sähköistetään.
Valtuusto lakkautti hallinto- ja viestintäsihteerin viran. Tehtävä jää avoimeksi heinäkuun alusta, eikä sitä aiota täyttää.
Valtuusto päätti asfaltoida Ilmajoen keskustassa kulkevan Poutatien toisesta rakennushankkeesta säästyneillä rahoilla. Alkuperäinen suunnitelma oli, että tänä vuonna asfaltoitaisiin vain Poutatien kevyenliikenteenväylä, mutta järkevämpää on jyrsiä autotien vanha pinta samalla, ja sekoittaa se uuteen päällystykseen koko katuosuudella.
Ilmajoki harrastaa -hanke jatkuu. Tarkoituksena on mahdollistaa lapsille ja nuorille maksuton harrastus koulupäivien yhteyteen.
Tulevan lukuvuoden toimintaan on saatu AVIlta 58 000 euron avustus. Valtuusto myönsi hankkeelle määrärahat tälle ja ensi vuodelle. Kunnan omaa rahoitusta tarvitaan hankkeeseen 19 333 euroa.
Koskenkorvalla Larvakujana tunnetun tien varteen on rakenteilla omakotitalo. Tästä syystä tieosuus eroaa nykyisestä tiekunnasta ja perustaa oman. Valtuusto nimesi tieosuuden Tuinuntieksi. Nimi perustuu alueen vanhaan asutukseen.
Valtuusto myönsi eron Marjo Takkuselle kunnanvaltuuston varajäsenyydestä ja pyytää keskusvaalilautakuntaa nimeämään uuden varajäsenen Takkusen tilalle kunnallisvaalien tuloksen mukaisesti.
Valtuusto hyväksyi maapoliittisen ohjelman. Se ohjaa kunnan maanhankintaa ja kaavoittamisen painopisteitä vuoteen 2030 saakka.
Kaavoituksessa painopiste on uusien asuinalueiden tuottamisessa. Asutusta halutaan laajentaa Ahonkylässä, Keskustassa ja Koskenkorvalla. Tavoitteena on kohtuullinen väestönkasvu.
Jotta kasvu olisi mahdollista myös pidemmällä aikavälillä, Ahonkylän rinnalle tarvitaan uusia alueita kasvukeskus Seinäjoen läheisyydestä. Potentiaalisia kohteita ovat Neiron ja Munakan lisäksi Kyrkösjärven suunta. Kunnan maanhankintaa voidaan helpottaa laatimalla hintasektorit, mitä kunta on valmis maksamaan raakamaasta eri alueilla.
Nykyisiä yritysalueita on mahdollisuus laajentaa ja tarvittaessa keskittää yritystoimintaa kantatie 67 varteen. Uusi tielinjaus tukeekin hyvin Ilmajoen kehittämistä, joten kunnan tulee edistää hankkeen etenemistä kaikin tavoin.
Valtuustolle saatettiin tiedoksi valtuustoaloite, jossa toivottiin kunnan jatkossakin maksavan sähkön Merikaarron tienhoitokunnan katuvalaistukseen.
Lisätietoja kunnanvaltuuston kokoustiedotteesta antaa kunnanjohtaja Ari-Pekka Laitalainen, 044 419 1200