Kuuntele äänitiedosto
Jaakko Ilkan ura kapinoivien talonpoikien johtajana alkoi syksyllä 1595. Pohjanmaa oli saanut linnaleiristä tarpeekseen ja koko lääni jätti voiveron maksamatta kruunulle. Jaakko Ilkka keräsi ympärilleen aseellisen joukon rantaruotsalaisia ja huovit ajettiin pois maakunnasta. Alkanut kapina kuitenkin kukistettiin ja Jaakko Ilkka vangittiin. Hänet vietiin Turun linnaan ja suljettiin lämmittämättömään vankikuiluun.
Todennäköisesti vasta syksyllä 1596, Pyhän Katariinan juhlan alla, Jaakko Ilkan onnistui paeta tyrmästään. On arvoitus, miten teko onnistui. Erään teorian mukaan Ilkka punoi vaatteistaan köyden ja laskeutui sen varassa muurien ylitse. Suurin arvoitus on kuitenkin se, miten hänen onnistui paeta syvästä onkalosta, jossa häntä säilytettiin. Kyseisessä tyrmässä on nimittäin vain luukku katossa. Hurjimpien huhujen mukaan Jaakko Ilkka olisi paennut käymälästä ulosteiden poistoon tarkoitetun aukon kautta, mutta tämä reikä on niin pieni, ettei siitä aikuinen mies läpi mahdu.
Mitä ilmeisimmin Jaakko Ilkka sai apua linnan sisältä, sillä ainakin Turun porvareilla oli syynsä vastustaa Klaus Flemingiä. Samanlaiset motiivit Jaakko Ilkan auttamiseksi oli niin sanotuilla kaarlelaisilla eli niillä, jotka tukivat Kaarle-herttuaa ja hänen pyrkimyksiään. Joka tapauksessa Jaakko Ilkka pakeni Turun linnasta ja palasi takaisin Pohjanmaalle.
Lähdeluettelo:
Ylikangas, Heikki 1997: Nuijasota. Kustannusosakeyhtiö Otava, Keuruu
Haavikko, Paavo 1996: Nuijasota. Art House, Juva
Miten nousee mies tyrmästä syvimmästä, koleasta kammiosta?
Seinääkö pitkin kavuten, murtumattomien muurien ylitse
liukui pakoon linnasta Ilkka?
Yösydännä kahleet kirposivat,
syksyisen kuun valossa karautti kohti kohtaloaan.
Kun miestä tarvitaan, kun talonpoika kaipaa johtajaa,
silloin mies vapautetaan keinoja kaihtamatta.