Rakennusvalvonta käsittelee maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) mukaiset lupahakemukset ja ilmoitusasiat (maisematyölupia lukuun ottamatta) sähköisesti Lupapiste -palvelun kautta. Myös hankkeiden työnjohtaja-asiat käsitellään Lupapiste -palvelussa. Lupapiste -palvelu ohjaa hakijaa toimenpiteen vaatimaan lupamenettelyyn.
Rakentamisen luvanvaraisuus määräytyy MRL:n sekä kunnan rakennusjärjestyksen (Ilmajoen kunnan rakennusjärjestys) perusteella. Luvista perittävät maksut määräytyvät voimassa olevan rakennusvalvontataksan mukaan (rakennusvalvonnan taksa).
Rakennusvalvonnan toimialaan kuuluu MRL:n mukaisista lupamuodoista rakennuslupa, toimenpidelupa, toimenpideilmoitus ja purkamislupa sekä purkamisilmoitus. MRL:n mukainen maisematyölupa kuuluu ympäristönsuojelun toimialaan. Seuraavassa näitä lupamuotoja on esitelty tarkemmin.
Rakennusluvan tarve
Rakennuslupa tarvitaan
Rakennuslupa haetaan Lupapisteen kautta. Eräissä tapauksissa rakennusluvan myöntäminen edellyttää kaavoitusjohtajan suunnittelutarveratkaisua tai poikkeamispäätöstä tai ympäristönsuojeluviranomaisen käsittelemää ympäristölupaa (lue lisää kohdasta Suunnittelutarveratkaisu ja poikkeaminen). Tarkempia tietoja näiden lupien hakemisesta saa rakennusvalvonnasta ja ympäristölupien osalta ympäristöinsinööriltä.
Rakennuslupahakemuksen liitteet
Kaikkiin hankkeisiin tarvittavat liitteet (liitetään Lupapisteeseen):
Rakentamistoimenpiteestä ja/tai rakennuspaikasta riippuen tarvittavat liitteet:
Rakennusluvasta päättäminen
Rakennuslupapäätökset tekee Ilmajoen kunnan hallintosäännön perusteella joko ympäristölautakunta tai rakennustarkastaja.
Ympäristölautakunnan kokoukset pidetään pääsääntöisesti joka kuukauden viimeisenä ja keväällä myös joka kuukauden toisena tiistaina. Rakennustarkastaja tekee päätöksiä viikoittain.
Valmisteluaika riippuu hankkeen laadusta ja asiakirjojen valmiudesta. Käsittelyyn on kuitenkin syytä varata riittävästi aikaa. Lupapäätöstä valmisteltaessa lupaviranomainen pyytää tarvittaessa lausuntoja.
Luvan saajan on syytä perehtyä lupapäätökseen huolellisesti. Päätökseen sisältyy mm. tiedot pääpiirustusten hyväksymisestä, rakennusaikaisista viranomaiskatselmuksista ja työnjohtajien nimeämistarpeesta.
Lisäksi tulee huomata, että rakennustyö voidaan aloittaa vasta, kun lupapäätös on lainvoimainen, ellei ole haettu aloittamisoikeutta ennen luvan lainvoimaisuutta. Lautakunnan päätöksissä valitusaika on 30 päivää ja rakennustarkastajan päätöksissä oikaisuvaatimusaika on 14 päivää.
Rakennuslupa on voimassa viisi (5) vuotta luvan myöntämisestä. Rakennustyöt tulee kuitenkin aloittaa kolmen (3) vuoden kuluessa myöntämisajankohdasta tai hakea perustelluista syistä jatkoaikaa aloitukselle. Mikäli rakennuksen loppukatselmusta ei voida pitää kyseisen ajan sisällä, voi rakennushankkeelle hakea perustelluista syistä jatkoaikaa.
Toimenpiteet ennen rakennustöiden aloittamista
1. Työnjohtajat tulee hyväksyttää Lupapisteen kautta ennen ko. työvaiheisiin ryhtymistä:
2. Erityissuunnitelmien toimittaminen
Lupapäätöksessä ja aloituskokouksessa edellytetyt erityissuunnitelmat ja muut selvitykset tulee toimittaa Lupapisteen kautta rakennusvalvonnan arkistoitavaksi. Viimeistään aloituskokouksessa pääsuunnittelijan tulee antaa selvitys rakennushankkeeseen ryhtyvän käytössä olevasta muusta suunnitteluhenkilöstöstä ja erityissuunnitelmien valmiudesta.
Periaate, jonka mukaan rakennusvalvontaan toimitettavien erityissuunnitelmien tarve pääsääntöisesti määräytyy:
Omakotitalo
Rivitalo ja yleensä teollisuus-, liike- ja julkinen rakennus
Tuotanto- ja varastorakennukset (kerrosala yli 200 m² tai jänneväli yli 10 m)
Lantala, lietesäiliö
Toimenpideluvan ja toimenpideilmoituksen tarve on määritelty Ilmajoen kunnan rakennusjärjestyksen kohdassa 2.4.
Toimenpidelupa haetaan Lupapisteen kautta noudattaen soveltuvin osin rakennusluvan hakemisesta annettuja määräyksiä.
Toimenpidelupaan tavanomaisesti tarvittavat (Lupapisteeseen liitettävät) asiakirjat:
Jollei rakennustyötä aloiteta kolmessa vuodessa tai saateta loppuun viiden vuoden kuluessa, lupa raukeaa. Määräajat alkavat luvan tai hyväksynnän lainvoimaiseksi tulosta.
Toimenpideilmoitus on jätettävä Lupapisteen kautta 14 päivää ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä.
Toimenpideilmoitukseen tavanomaisesti tarvittavat (Lupapisteeseen liitettävät) asiakirjat:
Ilmoituksen hyväksymisestä tiedotetaan hankkeeseen ryhtyvälle. Ilmoitus raukeaa, ellei toimenpidettä aloiteta ja saateta loppuun kolmen vuoden kuluessa. Ilmoituksen perusteella rakennustarkastaja voi edellyttää hankkeelle myös toimenpide- tai rakennusluvan hakemista.
Purkamislupa tarvitaan rakennuksen tai sen osan purkamiseen asemakaava-alueella tai alueella, jolla on voimassa rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi. Lupa on myös tarpeen, jos yleiskaavassa niin määrätään. Purkamislupa haetaan Lupapisteen kautta.
Lupaa ei tarvita, jos voimassa oleva rakennuslupa, tämän lain mukainen katusuunnitelma tai yleisistä teistä annetun lain mukainen hyväksytty tiesuunnitelma edellyttävät rakennuksen purkamista. Lupaa ei myöskään tarvita talousrakennuksen ja muun siihen verrattavan vähäisen rakennuksen purkamiseen, ellei rakennusta ole pidettävä historiallisesti merkittävänä tai rakennustaiteellisesti arvokkaana tai tällaisen kokonaisuuden osana. Arvioitaessa rakennuksen merkittävyyttä tulee olla yhteydessä rakennusvalvontaan.
Purkamisilmoitus (ellei tarvita purkamislupaa) on tehtävä rakennuksen tai sen osan purkamisesta Lupapisteen kautta 30 päivää ennen purkamistyöhön ryhtymistä. Rakennusvalvontaviranomainen voi mainitun ajan kuluessa perustellusta syystä vaatia luvan hakemista.
Maisematyölupa tarvitaan kaivamiseen, louhimiseen ja täyttämiseen sekä puiden kaatamiseen asemakaava-alueella, yleiskaava-alueella, jos kaavassa on niin päätetty ja rakennuskieltoalueella. Lupaa ei kuitenkaan tarvita, jos toimenpide perustuu rakennus-, toimenpide- tai purkulupaan. Luvasta päättää ympäristöinsinööri. Maisematyölupa haetaan Lupapisteen kautta.
Voit asioida Lupapisteessä silloin kuin sinulle sopii – koko hankkeen ajan. Pääset täydentämään hankkeen tietoja sähköisessä työtilassa yhdessä muiden hankkeen osapuolten kesken. Voit käydä vuoropuhelua oman kuntasi viranomaisten kanssa palvelun kautta ja lupahakemuksen jättämisen jälkeen saat hanketta koskevat viranomaispäätökset suoraan Lupapisteeseen. Lupapisteen avulla pidät itsesi sekä muut osapuolet tietoisena hankkeen etenemisestä – kellon ympäri.
Voit asioida palvelussa joko hankkeelle kutsuttuna tai hankkeen perustaneena osapuolena. Palvelu lähettää kaikille hankkeen osapuolille tietoja sähköpostiin hankkeen etenemisestä.
Ensimmäisen käyttökerran yhteydessä palveluun rekisteröidytään verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Lupapisteessä voit hakea rakennetun ympäristön lupia sekä hoitaa niihin liittyvän viranomaisasioinnin – ajasta ja paikasta riippumatta.
1. Kirjaudu
Rekisteröidy palveluun ensimmäisen käyttökerran yhteydessä ja kirjaudu tämän jälkeen sisään sähköpostiosoitteella sekä salasanalla. Voit asioida samoilla tunnuksilla kaikissa Lupapiste-kunnissa.
2. Luo hanke tai kysely
Hakemuksen tai kyselyn luominen: Valitse hankkeesi sijainti ja päätoimenpide. Tämän jälkeen pääset joko tekemään kyselyn hankkeeseen liittyen tai luomaan hakemuksen aiempien valintojesi pohjalta.
3. Kutsu eri osapuolet
Kutsu tarpeelliset tahot mukaan. Kun henkilöt ovat hyväksyneet hankekutsun, voidaan heidän tietonsa tuoda hakemukselle yhdellä napin painalluksella ja he saavat muokkausoikeudet hakemukselle. Sähköisen kutsun hyväksyminen poistaa myös tarpeen perinteiselle valtakirjalle.
4. Tallenna tiedot ja dokumentit
Tallenna hankkeelle siihen liittyvät tiedot ja dokumentit yhdessä muiden osapuolten kanssa. Kaikki kirjoittamasi tiedot tallentuvat automaattisesti hakemukselle ja voit jatkaa sen täydentämistä sinulle sopivana ajankohtana.
5. Kysy neuvoa
Kysy tarvittaessa neuvoa viranomaiselta hankekohtaisen ”Keskustelu”-ikkunan kautta (huom! käytä toimintonäppäintä ”Kysy viranomaiselta”, näin viranomainen pääsee näkemään luonnostilassa olevan hakemuksesi). Keskustelu-ikkunan alapuolella olevan “Ohje”-osion kautta pääset tutustumaan kunnan ohjeistukseen sekä mahdollisiin hankekohtaisiin huomioihin. Voit kysyä neuvoa viranomaiselta myös puhelimitse tai sähköpostitse, ks. yllä olevat yhteystiedot.
6. Jätä hakemus
Kun hankkeella on vaadittavat tiedot, jätä hakemus eteenpäin viranomaiselle ”Hakemuksen jättäminen”-välilehdeltä. Mikäli haluat, että kunta kuulee kaikki naapurit, ruksi kyseinen kohta hakemuksen jättämisen yhteydessä ja viranomainen saa tästä tiedon sähköpostiin.
7. Mahdolliset lausuntopyynnöt
Viranomainen voi tarvittaessa pyytää lausuntoja muilta viranomaisilta hankkeeseen liittyen. Näet pyydetyt ja annetut lausunnot “Lausunnot”
-välilehdeltä.
8. Tiedotettavat naapurit
Mikäli hanke edellyttää naapurien tiedottamista, viranomainen merkitsee tiedotettavat naapurit “Lausunnot”-välilehdelle. Naapurit voidaan kuulla joko hakijan tai kunnan toimesta myös sähköisesti lähettämällä sähköpostiin kuulemiskutsu. Naapuri pääsee antamaan kommenttinsa vahvan tunnistautumisen jälkeen.
9. Päätökset
Näet hankkeesta annetut päätökset ja lupavaatimukset Lupapisteestä. Saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun viranomainen on antanut päätöksen. Hankenäkymä muuttuu päätöksen jälkeen tukemaan rakentamisen tai työmaan aikaista asiointia.
10. Päätöksen jälkeen
Rakentamisen aikaista asiointia edistetään palvelussa tallentamalla tarpeellisia tietoja ja dokumentteja hankenäkymään sekä kutsumalla esimerkiksi tarvittavat työnjohtajat hankkeelle. Lupavaatimukset sekä niihin liittyvät tiedot nähdään kootusti ”Rakentaminen”-välilehdeltä. Hanke voidaan kuitata lopulta palvelun kautta päättyneeksi.
Ilkanrati
Ilkantie 17
60800 Ilmajoki
etunimi.sukunimi@ilmajoki.fi