Suunnittelutarveratkaisua tai poikkeamislupaa tarvitaan eräissä tapauksissa ennen rakennusluvan hakemista.
Suunnittelutarveratkaisussa päätetään rakennusluvan erityisistä edellytyksistä suunnittelutarvealueella. Suunnittelutarveratkaisun ja rakennusluvan hakeminen on naapurien kuulemiskäytännön vuoksi suositeltavaa tehdä yhtäaikaisesti. Menettely ei koske olemassa olevaan asuntoon tai maatilaan kuuluvan talousrakennuksen rakentamista.
Suunnittelutarveratkaisun myöntäminen edellyttää, että rakentaminen:
Suunnittelutarveratkaisua haetaan hyvissä ajoin ennen rakennushankkeeseen ryhtymistä. Suunnittelutarveratkaisusta päättää kaavoitusjohtaja.
Maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyistä tai sen nojalla annetuista rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevista säännöksistä, määräyksistä, kielloista ja muista rajoituksista poikkeamiseen tarvitaan poikkeamispäätös. Poikkeamislupaa tarvitaan siis esimerkiksi, kun poiketaan rakennusjärjestyksen määräyksestä tai asemakaavasta. Poikkeamisluvan hakemiseen sovelletaan osin samaa menettelyä kuin suunnittelutarveratkaisua haettaessa. Päätöksen poikkeamiseen tekee haettavaan poikkeukseen liittyen joko kaavoitusjohtaja tai ympäristölautakunta.
Ranta-alueella, jolla ei ole rantarakentamista ohjaavaa kaavaa, uudisrakentaminen tai sitä vastaava laajentaminen vaatii poikkeamisluvan. Poikkeamispäätöksen tekee kaavoitusjohtaja.
Suunnittelutarveratkaisu ja poikkeaminen haetaan Lupapisteen kautta.
Rakennuspaikan hallinta osoitetaan mm. lainhuutotodistuksella, kauppakirjalla tai vuokrasopimuksella (yhtenä kappaleena). Tarvittaessa myös kiinteistökaupan esisopimus riittää.
Rakennuspaikan sijainti osoitetaan kaava-alueen ulkopuolella peruskarttaotteella ja kaava-alueella kaavaotteella, yhtenä kappaleena.
Asemapiirros ja luonnosvaiheen pääpiirustukset.
Naapureiden kuuleminen liittyy olennaisena osana maankäyttö- ja rakennuslakiin. Sen mukaan lupahakemuksen vireilletulosta on ilmoitettava naapureille, jollei ilmoittaminen hankkeen vähäisyys tai sijainti taikka kaavan sisältö huomioon ottaen ole naapurin edun kannalta ilmeisen tarpeetonta. Naapurilla tarkoitetaan viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen omistajaa ja haltijaa (MRL 133 §).
Muista tarvittavista liitteistä antaa lisätietoja rakennustarkastaja.
Ympäristölupaa haetaan joko Ilmajoen kunnalta tai Länsi-Suomen aluehallintovirastolta. Lisätietoja kunnan ympäristöinsinööriltä.
Ilkanrati
Ilkantie 17
60800 Ilmajoki
etunimi.sukunimi@ilmajoki.fi