Skip to content
nuoria seppälän nuorisotalolla

Mikä on Starttipaja?

Seppälän nuorisotalon tiloissa toimiva 16–28-vuotiaille suunnattu nuorten työpaja.

Starttipaja on osa kunnan nuorisopalveluja. Toimintaan osallistumisen perusteena voi olla mm. työttömyys, ammatillisen koulutuksen puuttuminen, opiskeluiden keskeytyminen tai sen uhka tai esimerkiksi pitkä sairasloma.

Paja tekee runsaasti yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja nuoret ohjautuvatkin palveluun mm. aikuissosiaalityön, etsivän nuorisotyön ja TE-palveluiden kautta. Starttipajasta kiinnostunut nuori tai hänen läheisensä voi myös itse ottaa yhteyttä Starttipajan ohjaajaan.

Pajan toiminta on vahvasti tavoitteellista ja tulevaisuusmyönteistä. Toiminnan ja tekemisen kautta pyritään löytämään omia vahvuuksia sekä mielenkiinnon kohteita. Starttipajalla tuetaan nuorta oman polun löytämisessä ja muihin tarvittaviin palveluihin pääsemisessä.

Pajalla jokainen saa olla oma itsensä ja voi löytää ikäistään seuraa. Pajalla saa tukea arjen hallintaan, vuorokausirytmiin, sekä rutiinia päiviin.

Mitä Starttipajalla tehdään?

Tavoitteellista ja säännöllistä toimintaa. Nuori laatii yhdessä yksilövalmentajan kanssa henkilökohtaisen pajasuunnitelman, jonka kesto vaihtelee tutustumiskäynnistä useampaan kuukauteen. Suunnitelmassa sovitaan myös nuoren kanssa hänen tilanteeseensa sopivat toimintapäivät Starttipajalla. Pajalla on käytössä ohjelma, josta tietää mitä milloinkin tehdään. Toiminta on maanantaista keskiviikkoon kahdessa vuorossa. Vuorot toteutuvat klo. 9-11.45 ja 12.15-15.

Yksilö- ja ryhmäohjauksessa tavoitellaan oman polun löytymistä sekä henkilökohtaisten tavoitteiden ja suunnitelmien eteenpäin viemistä. Yleisenä tavoitteena on nuoren työ- ja toimintakyvyn vahvistaminen opintoihin ja työelämään.

Starttipaja on aktiivinen toiminnallinen paja, jossa pääpaino on ryhmätoiminnassa. Ohjaaja laatii yhdessä nuorten kanssa parille viikolle ohjelman, johon sisältyy muun muassa erilaisiin teemoihin tutustumista, keskusteluryhmiä, liikuntaa, rentotumista, ruoanlaittoa, kädentaitoja ja luovaa tekemistä, sekä tutustumiskäyntejä ja vierailijoita. Ryhmätoiminnan lisäksi nuorilla on mahdollisuus yksilövalmennukseen, joissa voidaan hoitaa erilaisia viranomaisasioita sekä koulutukseen, työnhakuun, asumiseen ja toimeentuloon liittyviä asioita.

Suunnitelmien selkiydyttyä, tapahtuu siirtyminen eteenpäin lempeästi ja nuoren kanssa pidetään yhteyttä pajajakson loppumisen jälkeenkin, kunnes kiinnittyminen esim. kouluun tai töihin on tapahtunut.

Yhteystiedot

Aho-Mantila Jenna

yksilövalmentaja, starttipajaohjaaja