Rehtorin palsta

Rehtorin terveiset 9. luokille 30.5.2020

Hyvät 9. luokkalaiset!

Olemme taas siinä vaiheessa, että yhden ikäluokan oppivelvollisuus päättyy ja saatte perusopetuksen päättötodistuksen. Suuntaatte hyvät nuoret tavoittelemaan omia unelmianne.

Kulunut lukuvuosi on ollut poikkeuksellinen. Viidesosa työpäivistä jouduttiin koronapandemian vuoksi pitämään etäopetuksena. Olette valitettavasti jääneet koronapelon vuoksi paitsi monista ysien perinteistä: mm. gaalasta ja päättäjäisjuhlasta. Harmituksesta huolimatta luulen, että oppivelvollisuuskoulun viimeinen lukuvuosi jää kuitenkin mieleenne.

Peruskoulun päättötodistuksen saaminen on yksi virstanpylväs teidän matkallanne hyvät nuoret. Älkää väheksykö sen merkitystä. Sillä haette toisen asteen jatkokoulutuspaikkoihin lukioihin tai ammatillisiin oppilaitoksiin. Kilpailu pääsystä monille suosituille linjoille on kovaa. Muistakaa, että aina on parempi ottaa vastaan vaikka varasijalle asetettu koulutusvaihtoehto kuin jäädä kotiin ihmettelemään ja tuumailemaan. Vanha sanonta on, että koulutus kannattaa aina. Nykyisin puhutaan elinikäisestä oppimisesta, joten epäilen, että koulun penkiltä ette hyvät nuoret välty jatkossakaan.

Oppivelvollisuuden päättyminen tuo mukanaan vapautta mutta myös vastuuta. Toisen asteen opinnoissa vastuu on enemmän oppilaalla kuin peruskoulussa. Peruskoulussa yritetään huolehtia, että kaikki saisivat koulunsa käytyä. Yritämme mm. tukea oppimisvaikeuksista kärsiviä monin tavoin. Pääsyynä esimerkiksi luokalle jäämiseen tai ehtojen saamiseen eivät ole oppimisvaikeudet, vaan koulunkäynnin laiminlyönti. Toisella asteella, ammattikouluissa ja lukioissa, jokainen oppilas on itse vastuussa, että opinnot tulevat suoritettua. Uskon, että useimmat teistä ovat siihen valmiita ja voitte rauhallisin mielin aloittaa jatko-opinnot ensi syksynä.

Ensi syksystä lähtien koulunkäynti ei ole enää teille päättötodistuksen saaville yseille pakollista. Toisaalta pysyvän työpaikan saaminen ilman mitään ammattia on nykyisin todella vaikeaa. Siksi koulun käymiseen ja koulutuksen läpäisemiseen kunnialla kannattaa jatkossa panostaa tosissaan, vaikka harva 16-vuotias tietää varmasti valinneensa oikein, kun peruskoulu jää taakse. Alan tai suunnan vaihtaminen myöhemmin on helpompaa, kun taskussa on jokin toisen asteen tutkinto. Muistakaa: jatko-opinnoissa pärjää kyllä, kun tekee parhaansa. Enempää ei itseltään pidä vaatia.

Koulun päättyessä oppilaita on 452, joista tyttöjä on 217 ja poikia 235. Päättötodistuksen saa tänään 128 yhdeksäsluokkalaista. Koulu on jälleen saanut runsaasti lahjoituksia stipendeihin. Kiitän lämpimästi kaikkia lahjoittajia oppilaiden tukemisesta. Henkilökunnalle esitän niin ikään lämpimät kiitokset menneestä poikkeuksellisen haastavasta lukuvuodesta ja toivotan teille levollista ja virkistävää kesää.

Lopuksi haluan toivottaa teille hyvät ysiluokkalaiset oikein hyvää kesää sekä onnea ja menestystä jatko-opintoihin!

Ari Rousu
rehtori

Jaakko Ilkan koulu

Ollilantie 3C
60800 ILMAJOKI

Yhteystiedot

Rousu Ari

Jaakko Ilkan koulun rehtori