Rehtorin palsta

10.1.2022

Hyvää alkavaa vuotta kouluväki!

Toivon, että joululomanne on sujunut rauhallisesti ja olette keränneet voimia kevätlukukautta varten. Talvi tuli varhain ja on jo kuukauden päivät mahdollistanut talviset harrastukset: hiihtämisen, luistelun ja laskettelun, pulkkamäkeä unohtamatta.

Koko maailmaa on jo lähes kaksi vuotta vaivannut sitkeä pandemia, korona. Sitä ei ole valitettavasti vielä taltutettu. Koronatartuntoja on joululoman aikana ollut Etelä-Pohjanmaalla ja koko Suomessa ennätyksellisen paljon. Sen vuoksi joudumme jatkamaan syksyn voimassa olleita poikkeusjärjestelyitä. Tämä tarkoittaa, että kaikki välitunnit vietetään ulkona ja huolehditaan mahdollisimman hyvästä käsihygieniasta sekä käytetään maskeja ainakin oppitunneille. Toivottavasti onnistumme näillä konsteilla pitämään pandemian loitolla.

Lukukauden alkaessa oppilaita on 511. Uusia opettajia on neljä, joista kolme aloittaa tänään ja yksi liittyy joukkoomme reilun viikon päästä. Yhdeksäsluokkalaisille lukukausi on ratkaiseva, koska haette toisen asteen koulutuspaikkoja sillä todistuksella, jonka keväällä saatte. Vaikka oppivelvollisuuslaki on muuttunut ja oppivelvollisuusikää jatkettiin 18:aan ikävuoteen, ei muutos takaa sitä, että välttämättä pääsee haluamaansa opiskelupaikkaan ja opintolinjalle. Siksi kannattaa edelleen ponnistella. Nyt on vielä aikaa korottaa arvosanoja. Lukioon on keskiarvoraja ja monille ammattikoulun linjoille ei pääse, ellei ole hyvää todistusta.

7. luokkalaisille ja heidän vanhemmilleen järjestetään infotilaisuus valinnaisaineista tammikuun aikana. Koronan vuoksi se pitää järjestää netissä. Toivotaan, että kaikki valinnat voidaan toteuttaa. Muistakaa kuitenkin, että varavalinnat ovat tasavertaisia varsinaisten valintojen kanssa. Valinnat tehdään kasiluokkaa varten ja sitten seuraavana lukuvuonna tehdään valinnat päättöluokalle.

8. luokkalaisten on hyvä muistaa, että valmistautuminen viimeiseen kouluvuoteen alkaa tänä keväänä. Joulun alla teitte valinnat 9. luokalle. Useimpien valinnat toteutuvat haluamallanne tavalla. Opinto-ohjaajat tiedottavat kevätlukukauden aikana asiasta. Muutamista pakollisista muutoksista keskustelen niiden oppilaiden kanssa, joita ne koskevat.

Koulussa ja opinnoissa menestyminen vaatii työtä ja vaivaa. Aloitetaan kevätlukukausi sellaisella asenteella, että hommat hoituvat! Kun tekee parhaansa, se riittää.

Toivotan koko kouluväelle koulutusmyönteistä ja innostavaa kevätlukukautta.

Ari Rousu
rehtori

Jaakko Ilkan koulu

Ollilantie 3C
60800 ILMAJOKI

Yhteystiedot

Rousu Ari

Jaakko Ilkan koulun rehtori