Rehtorin palsta

10.8.2021

Kesän jälkeen koulutyö jälleen käynnistyy. Toivottavasti kesäloma on virkistänyt kaikkia ja jaksamme taas opiskella ja opettaa. Kesä on ollut lämmin. Vaihtuvuutta henkilökunnassa on ollut jonkin verran. Uusia seiskaluokkalaisia on kaikkiaan 182. Toivotetaan heidät tervetulleiksi sekä otetaan hyvällä mielellä vastaan.

Koronavirus on edelleen uhkana. Aloitamme lähiopetuksella ja toivottavasti saamme jatkaakin normaalia koulunpitoa. Muutamasta seikasta kaikkien pitää kuitenkin huolehtia. Käsihygienia on tärkeää. Kädet pestään tai käytetään käsidesiä aina ennen oppitunnin alkua. Erityisen tärkeää on pestä kädet huolellisesti ennen ruokailua. Pyritään pitämään luokissa ja käytävillä vähän turvaväliä muihin oppilaisiin. Ainakin ensimmäisen jakson kaikki välitunnit olemme ulkona piha-alueilla, sillä tiedetään, ettei korona tartu helposti ulkona. Tärkeää on myös muistaa, että flunssaisena tai muuten sairaana ei voi tulla kouluun. Toivottavasti nämä varotoimenpiteet riittävät pitämään koronan loitolla.

Muuten käytänteet jatkuvat ennallaan. Useimpien oppilaiden koulu päättyy klo 13.50 iltapäivällä. Joillakin kasi- ja ysiluokkalaisilla voi kuitenkin olla valinnaisaineita klo 14 jälkeen. Koulu päättyy silloin klo 15.30. Vastaavasti näillä oppilailla on sitten jokin lyhyempi koulupäivä.

Lukiorakennus on lukiolaisia varten. Meidän oppilaat saavat mennä sinne vain, jos oppitunti pidetään siellä tai käydäkseen terveydenhoitajan, psykiatrisen sairaanhoitajan tai koululääkärin vastaanotolla. Luokanohjaajat tiedottavat myöhemmin, milloin saa käydä Nuorisotalolla.

Ruokalan edustalla on päiväkotilapsille ja esikoululaisille tarkoitettu rakennus, joka on aidattu. Tämän aitauksen sisäpuolelle ei meidän oppilaillamme ole asiaa. Liikunnan lisäksi Ilmajoki-hallilla annetaan muutakin opetusta. Hallin kokoustila ja peilisali ovat opetuskäytössä ainakin syyslomaan saakka. Sen jälkeen päiväkotilapset pääsevät toivottavasti muuttamaan pois, ja piha-alueellamme sijaitseva viipalerakennus otetaan meille opetuskäyttöön.

Mopoparkki on isolla asfalttialueella C-rakennuksen luona. Jättäkää mopot ja myös mopoautot tälle alueelle niin ne ovat valvontakameroiden näkyvissä. Traktorit jätetään Ollilantien varressa olevalle Iikoon linnaa vastapäätä sijaitsevalle hiekoitetulle parkkialueelle. Polkupyörille on telineitä Iikoon linnan takana sekä katoksessa C-rakennuksen pohjoispäädyssä. Ruokalan edustan pyörätelineet ovat vain henkilökuntaa varten. Minkään ulosmeno-oven eteen ei ole saa tuoda kulkuneuvoja. Pidetään yhteisen turvallisuuden nimissä kaikki kulkuneuvot niille osoitetuilla paikoilla työpäivän ajan.

Edessämme on uusi kouluvuosi. Normaalin opetuksen lisäksi siihen mahtuu erilaisia tapahtumia. Seiskoille järjestetään Kalajaisten leirikoulupäivät ja kasiluokkalaiset pääsevät taidetestaajahankkeen tuella vierailemaan jossakin kohteessa, mikäli koronapandemia sen sallii. Koko koulua koskee mm. talviliikuntapäivä helmikuussa.

Haluamme korostaa yhteisöllisyyttä ja koulun hyvää arkea, jotta koulussamme kaikilla olisi hyvä olla. Haluamme olla myös kiusaamista vastustava koulu ja siksi olemme mukana valtakunnallisessa KivaKoulu –hankkeessa.

Yhdeksäsluokkalaiset olette nyt koulun vanhimpia. Teidän tulee olla hyvänä esimerkkinä nuoremmille oppilaille. Erityisesti odotan, että pidätte huolta uusista seiskaluokkalaisista, jotta he voivat aloittaa kouluvuoden hyvillä mielin pelkäämättä kiusaamista ja isompia oppilaita. Koulu on meidän kaikkien yhteinen työpaikka, jossa opitaan tulemaan toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa sen lisäksi, että täällä opitaan monenlaisia tietoja ja taitoja.

Koulutarvikkeet ovat saapuneet ja kansliassa on suunniteltu lukujärjestykset alkavalle lukuvuodelle. Koulun alkaessa oppilaita on kaikkiaan 512, päätoimisia opettajia 47, sivutoimisia opettajia kolme ja koulunkäynnin ohjaajia 13. Lisäksi työyhteisöömme kuuluvat koulusihteeri, kuraattori, terveydenhoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, keittäjät, siivoojat ja talonmies, joiden työ on tärkeää kaikkien viihtyisyyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Hyvää lukuvuotta kouluväelle toivottaa

Ari Rousu
rehtori

Jaakko Ilkan koulu

Ollilantie 3C
60800 ILMAJOKI

Yhteystiedot

Rousu Ari

Jaakko Ilkan koulun rehtori