Rehtorin palsta

9.8.2022

Kesän jälkeen koulutyö jälleen käynnistyy. Toivottavasti kesäloma on virkistänyt kaikkia ja jaksamme taas opiskella ja opettaa. Olemme kesän aikana saaneet sekä lämpöä että sadetta. Vaihtuvuutta henkilökunnassa on ollut jonkin verran. Uusia seiskaluokkalaisia on kaikkiaan 170. Toivotetaan heidät tervetulleiksi sekä otetaan hyvällä mielellä vastaan.

Koronavirus on edelleen uhkana. Aloitamme lähiopetuksella ja toivottavasti saamme jatkaakin normaalia koulunpitoa. Muutamasta seikasta kaikkien pitää kuitenkin huolehtia. Käsihygienia on tärkeää. Käsiä on hyvä pestä päivän aikana tai käyttää käsidesiä, jota on luokissa. Erityisen tärkeää on pestä kädet huolellisesti ennen ruokailua. Tuuletusvälitunteja, jolloin kaikki oppilaat menevät pihalle, on kaksi, eli aamun ensimmäisen ja toisen välitunnin jälkeen. Tärkeää on myös muistaa, että flunssaisena tai muuten sairaana ei voi tulla kouluun. Toivottavasti nämä varotoimenpiteet riittävät pitämään koronan loitolla.

Muuten käytänteet jatkuvat ennallaan. Useimpien oppilaiden koulu päättyy klo 13.50 iltapäivällä. Joillakin kasi- ja ysiluokkalaisilla voi kuitenkin olla valinnaisaineita klo 14 jälkeen. Koulu päättyy silloin klo 15.30. Vastaavasti näillä oppilailla on sitten jokin lyhyempi koulupäivä.

Lukiorakennus on lukiolaisia varten. Meidän oppilaat saavat mennä sinne vain, jos oppitunti pidetään siellä tai käydäkseen terveydenhoitajan, psykiatrisen sairaanhoitajan tai koululääkärin vastaanotolla. Luokanohjaajat tiedottavat myöhemmin, milloin saa käydä Nuorisotalolla.

Koulumme ruokasali on normaalissa käytössämme, mutta keittiömme on remontissa tällä tietoa mahdollisesti jopa koko lukuvuoden. Ruokalarakennuksen ulko-ovet ovat kahden ensimmäisen oppitunnin ja niiden välituntien aikana lukossa. Remontin vuoksi joudumme ainakin aluksi käyttämään ruokaillessa kertakäyttölautasia. Remontin aikana keittiöhenkilökunta työskentelee ja valmistaa ruoan ruokalan viereisissä parakeissa väistötiloissa. Voi olla, että aika-ajoin joudutaan vähän odottamaan, jotta tyhjentyneet ruoka-astiat ehditään täyttää. Ruokalan työmaa-alueelle tai parakkeihin meneminen on ehdottomasti kiellettyä!

Mopoparkki on isolla asfalttialueella C-rakennuksen luona. Jättäkää mopot ja myös mopoautot tälle alueelle niin ne ovat valvontakameroiden näkyvissä. Traktorit jätetään Ollilantien varressa olevalle Iikoon linnaa vastapäätä sijaitsevalle hiekoitetulle parkkialueelle. Polkupyörille on telineitä Iikoon linnan takana sekä katoksessa C-rakennuksen pohjoispäädyssä. Ruokalan edustan pyörätelineet ovat vain henkilökuntaa varten. Minkään ulosmeno-oven eteen ei ole saa tuoda kulkuneuvoja. Pidetään yhteisen turvallisuuden nimissä kaikki kulkuneuvot niille osoitetuilla paikoilla työpäivän ajan.

Edessämme on uusi kouluvuosi. Normaalin opetuksen lisäksi siihen mahtuu erilaisia tapahtumia. Seiskoille järjestetään Kalajaisten leirikoulupäivät ja kasiluokkalaiset pääsevät taidetestaajahankkeen tuella vierailemaan jossakin kohteessa. Koko koulua koskee mm. avointen ovien päivä tammikuussa ja talviliikuntapäivä helmikuussa.

Haluamme korostaa yhteisöllisyyttä ja koulun hyvää arkea, jotta koulussamme kaikilla olisi hyvä olla. Haluamme olla myös kiusaamista vastustava koulu ja siksi olemme mukana valtakunnallisessa KivaKoulu –hankkeessa. Alkavan lukuvuoden teemamme on ”kunnioita käytöksellä”. Toisten huomioon ottaminen koskee meitä kaikkia. Se, miten käyttäydymme, vaikuttaa muihin. Voimme omalla käytöksellämme luoda positiivista ilmapiiriä ympärillemme. Se on omasta tahdosta kiinni.

Yhdeksäsluokkalaisten toivon olevan hyvänä esimerkkinä nuoremmille oppilaille. Odotan, että yhdeksäsluokkalaiset pitävät huolta uusista seiskaluokkalaisista, jotta he voivat aloittaa kouluvuoden hyvillä mielin pelkäämättä kiusaamista ja isompia oppilaita. Koulu on meidän kaikkien yhteinen työpaikka, jossa opitaan tulemaan toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa sen lisäksi, että täällä opitaan monenlaisia tietoja ja taitoja.

Koulun alkaessa oppilaita on kaikkiaan 517, päätoimisia opettajia 47, sivutoimisia opettajia kolme ja koulunkäynnin ohjaajia 14. Lisäksi työyhteisöömme kuuluvat koulusihteeri, kuraattori, terveydenhoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, keittäjät, siivoojat ja talonmies, joiden työ on tärkeää kaikkien viihtyisyyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Hyvää lukuvuotta kouluväelle toivottaa

Ari Rousu
rehtori

Jaakko Ilkan koulu

Ollilantie 3C
60800 ILMAJOKI

Yhteystiedot

Rousu Ari

Jaakko Ilkan koulun rehtori