Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaEnnakkoäänestys käynnissä 28.3. saakka

Ennakkoäänestys käynnissä 28.3. saakka

Tänään käynnistyi eduskuntavaalien ennakkoäänestys! Kello kymmeneltä kunnantalolla ensimmäisenä vaaliuurnalla kävi kunnanjohtaja Aape Laitainen.

– Olen todella ylpeä meidän porukasta! Vaalit on aina iso ponnistus myös kunnalle.

Jokainen kunta vastaa itsenäisesti vaalijärjestelyistä. Tätä varten kunnissa on keskusvaalilautakunta. Varsinkin keskusvaalilautakunnan sihteeri on viime viikkoina tehnyt pitkää päivää. Tehtävästä vastaava toimistosihteeri Hanna Jokilehto kertoo, että järjesteltävää on paljon.

– Ilmajoella on yksitoista äänestysaluetta ja vaalitoimitsijoita on 110. Päälle tulee vielä laitosäänestyspaikat ja kotonakin voi äänestää. Toiminnan koordinoinnissa, ohjeistuksissa ja käytännön asioissa riittää mietittävää, Jokilehto toteaa.

Keskusvaalilautakunnan sihteerin kapula siirtyi Jokilehdolle Raili Korkiamäeltä. Korkiamäki jäi eläkkeelle toimistosihteerin tehtävistä viime vuonna. Kokeneen konkarin neuvot ovatkin tulleet tarpeeseen.

– Tänä vuonna osallistun vaalihumuun vain toimitsijana, Korkiamäki kertoo.

Ennakkoäänestyksen alettua keskusvaalilautakunta lajittelee annetut äänet äänestysalueittain. Tämän jälkeen äänestysliput lähtevät Vaasan, jossa ne lasketaan.

Kotimaan ennakkoäänestys on käynnissä 28.3. saakka.

– Kunhan vain passi tai henkilökortti on mukana, äänestämässä voi käydä missä tahansa Suomen ennakkoäänestyspaikassa. Homma käy helposti, joten kannattaa käyttää ääntä, Laitalainen kannustaa.

Ilmajoen ennakkoäänestyspaikat ovat kunnantalo ja Koskenkorvan koulu. Varsinaisena vaalipäivänä 2.4. voi äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Ilmajoen äänestyspaikat ovat Västilän koulu, Nopankylän koulu, Ilomäen koulu, Ilmajoen maatalousoppilaitos, Kunnanvirasto, Peltoniemen koulu, Palonkylän koulu, Munakan koulu, Ahonkylän koulu, Neiron koulu ja Koskenkorvan koulu.

Koska Ilmajoella äänestysalueita on paljon, niiden koordinointi työllistää kuntaa eniten. Jokaiselle äänestysalueelle tarvitaan myös oma lautakunta, joihin ei enää viime vuosina ole tahtonut löytyä jäseniä. Ainakin nämä vaalit mennään kuitenkin vielä vanhalla mallilla.