Hyppää sisältöön

Ilmajoen keskustaan on avattu 17.9.2020 kylän kovin leikkipuisto

Aivan tavallisesta leikkipuistosta ei ole kysymys. Puistosta löytyy yli kuusi metriä korkea linnoitus, kaksoisvaijeriliuku, erilaisia keinuja sekä monenlaisia muita hilavitkuttimia. Lisäki Finlandia-palkittu kuvataiteilija Virpi Talvitie on luonut yhdessä kirjailijasiskosten Petra ja Piia Hintikaisen sekä kädentaitaja Jarkko Lehtiniemen kanssa puistoon osallistavan taideteoksen. Taiteilijat ovat ammentaneet työhönsä aineksia myyttisestä Jaakko Ilkasta, jonka mukaan puisto on nimetty. Parhaiten sana- ja kuvataidetta yhdistelevään teokseen tutustut paikan päällä, mutta voit myös kuunnella tai lukea netistä QR-koodien takaa löytyvät tausta-aineistot:

Ilmajoen Yrittäjät ry on koordinoinut taidehanketta. Puiston rakentamisesta on vastannut Ilmajoen kunta. Myös lapset ovat antaneet panoksensa paikan suunnitteluun Unelmien leikkipuisto -piirrustuskilpailun kautta. Osallistuneiden joukosta arvottiin kolme raatilaista valitsemaan puistolaitteiden toimittajaa.

Yhteistyöllä puistoon on saatu puhallettua sellainen henki, josta riittää varmasti iloa pitkäksi aikaa.  Siis tervetuloa puistoon leikkimään ja pitämään hauskaa!

Tervetuloa

Jaakko Ilkan puistoon, tutustumaan Jaakon muistoon.

Kun astelet polkua Jaakko Ilkan, löydät paaluista tiedon tilkan.

Opi uutta, arvioi, sukella sisään historiaan, talonpojan tarinaan.

Tässä puistossa valvoo Jaakko Ilkka!

Jaakko sanoo, jotta täällä joka iikka, joka poika ja joka likka

saa leikkiä, seikkailla ja pelata,

kaahia, konhottaa ja pönhöttää!

Hyppiä saa vaikka tuolla puiston perällä

pohojalaastaloon katolla ja klasien päällä

Ja täällä saa ottaa toisekki huomioon ja löytää uuren kaverin.

Tämön meirän kaikkien yhteinen puisto.

Piretähän se siistinä ja laitetahan roskat roskihin.

Ja piretähän porukalla hauskaa!

Poimintoja laitevalikoimasta

Katso puiston sijainti kartalta

Puiston tarinallistamisesta vastanneiden taitelijoiden esittely

Kuvittaja, kuvataiteilija Virpi Talvitie on syntynyt ja kasvanut Ilmajoella. Hän asuu ja työskentelee nykyään Hyvinkäällä. Talvitie on kuvittanut kymmeniä lasten kuvakirjoja, satu- ja runokokoelmia sekä myös aikuisille suunnattua lyhytproosaa ja runoja. Lisäksi hän on koonnut kuvistaan lukuisia näyttelyitä Suomessa ja Virossa sekä esittäytynyt kansainvälisissä kuvitusnäyttelyissä Japanissa ja eri puolilla Eurooppaa. Talvitien ja kirjailija Timo Parvelan satukirja Keinulauta palkittiin Lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnolla v. 2006. Kirja on tähän mennessä ilmestynyt 14 maassa Euroopassa ja Aasiassa. Saman tekijäkaksikon Maukka ja Väykkä -lastenkirjoja on ilmestynyt useissa Euroopan maissa sekä Uudessa-Seelannissa. Virpi Talvitielle on myönnetty myös mm. WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinto lapsia ja aikuisia puhuttelevasta kuvallisesta ilmaisusta sekä Pro Finlandia -mitali.

Ilmajokiset yrittäjät, Puutarhaponi-kirjojen kirjoittajat Petra ja Piia Hintikainen ammentavat satumaisten kirjojensa tarinat ja hahmot osin elävästä elämästä. Luonnonmukainen puutarhanhoito, valloittavat valkosipulit ja omaa elämänviisauttaan jakavat kasvit ja eläimet tavoittavat sekä aikuiset että nuoret lukijat. Jaakko Ilkan leikkipuiston tarinallistaminen oman pitäjän lapsille ja kaikille Jaakko Ilkasta kiinnostuneille oli sisaruksille mieluinen tehtävä ja kiinnostava matka oman esi-isän elämään.

Kuvataiteen opettaja, kädentaitaja Jarkko Lehtiniemi on syntynyt ja kasvanut Kurikassa. Lapin yliopistosta 2002 valmistunut taiteen maisteri asuu nykyisin perheineen Ilmajoen Koskenkorvalla ja työskentelee Jaakko Ilkan koulussa kuvataiteen opettajana. Työuraa kuvataiteen laajalla kentällä ja taidekasvattajana on Lehtiniemelle kertynyt lähes parikymmentä vuotta. Kouluarjen rinnalla into kuvan rakentamiseen näkyy esimerkiksi syksyllä 2020 Kurikassa juostavien SM-maastojen kisalogossa ja Rasti-Kurikan 40v. juhlavuoden tunnuksessa. Lehtiniemen kädentaidot ovat pitkälti verenperintöä, sillä itsetekemisen kulttuuriin hän kasvoi puuseppäisän vanavedessä. Nykyisin Lehtiniemen omassa tekemisessä on vahvasti mukana taiteen luova panos olipa työväline sitten kynä, sivellin, tietokone tai rälläkkä. Jo opiskeluaikoina erilaiset ympäristön viihtyvyyden parantamiseen tähtäävät projektit ja ympäristötaide kiinnostivat Lehtiniemeä ja niinpä Ilmajoen Jaakko Ilkan leikkikenttähankkeseen mies oli helppo puhua mukaan.