Hyppää sisältöön

Kuka oli Jaakko Ilkka?

Kuuntele äänitiedosto

Jaakko Pentinpoika Ilkka isännöi Ilkkalan taloa vuosina 1585-1597. Ilkan tarkka syntymävuosi ei ole tiedossa, mutta sotilasluettelosta löytyvä tieto Mikko-pojan syntymästä vuodelta 1567 antaa olettaa, että Jaakko itse olisi syntynyt viimeistään 1540-luvun puolivälissä.

Jaakko Ilkan isä Pentti Jaakonpoika oli ilmajokisen perimätiedon mukaan tullut vävyksi Peltoniemen taloon ja hän näyttää olleen kotoisin Lapuan Ilkkalasta. Jaakko Ilkka eli siis lapsuutensa Peltoniemessä, äitinsä kotitalossa. Vuonna 1553 Pentti Jaakonpoika jäi ilmeisesti leskeksi ja hän siirtyi Rahnaston talon leskiemännälle ”puusniekaksi”. Luovuttuaan Rahnaston talon isännyydestä 1566 Pentti Ilkka hankki omistukseensa Sipi Tennejalan entisen talon ja liitti siihen osan Rahnaston maita. Kun Jaakko Ilkka pääsi isännäksi noin 40-vuotiaana, hän liitti maihinsa Savolaisen talon ja tästä omaisuusryppäästä kasvoi Ilkkala, Jaakko Pentinpoika Ilkan ratsutila.

Jaakko Ilkka ei ollut pelkkä ratsutalonpoika, vaan hän toimi myös jonkin aikaa nimismiehenä ja harjoitti maakauppaa. Ilkka oli taitava liikemies, jolla oli hyvät yhteydet rannikolle ja käytössään laiva, jota käytettiin kruunun rahdinajoon. On arveltu, että Jaakko Ilkan toinen vaimo olisi ollut ruotsinkieliseltä rannikolta tai mahdollisesti turkulaisen kauppiaan tytär.

Ajan tavan mukaan ratsutilallinen oli velvoitettu osallistumaan sotaan ja Jaakko Ilkka osallistui Flemingin joukoissa kolmeen Venäjälle suuntautuneeseen sotaretkeen.

Jaakko Ilkka olisi säätynsä puolesta voinut liittyä talonpoikia sortavien ratsumiesten leiriin. Hän oli varustanut sotaan kaksi ratsukkoa, josta kruunu palkitsi hänet verovapaudella eli rälssillä. Jaakko Ilkka valitsi kuitenkin toisin, ja nähdessään talonpoikien ahdingon ja linnaleirin aiheuttaman kurimuksen hän päätti nousta vastustamaan marski Klaus Flemingin hallintoa.

Lähdeluettelo:

Ylikangas, Heikki 1997: Nuijasota. Kustannusosakeyhtiö Otava, Keuruu
Haavikko, Paavo 1996: Nuijasota. Art House, Juva
Aila Yli-Hakolan haastattelu 2020

Syntyi omaan aikaansa Jaakko Pentinpoika Ilkka.

Tuli Ilkkalan talon pojasta talonpoika,

kasvoi pojasta aikamies, periaatteen mies.

Oppi jo varhain erottamaan oikean ja väärän.

Eli ajassaan Jaakko, kiinni muhevassa mullassa, maamiehenä muiden muassa.

Tuli Jaakosta nimismies, välimies kruunun ja kyläläisten välissä.

Olosuhteiden pakosta sotamies. Nuijamies.

Kohosi muita pidemmäksi henkiseltä varreltaan, otti vastuun, ymmärsi velvollisuudet.

Ilimajokinen ihimemies, syntymälahajanansa oikeurenmukaasuus,

esi-isiltä peritty.