Rakennusvalvonnan toiminta-ajatus

Rakennusvalvonnan viimeisimmät lupapäätökset löytyvät Lupapiste-palvelusta:  Julkipano – Lupapiste.

Utilitas, firmitas, venustas – käyttökelpoisuus, kestävyys, kauneus
(Vitruviuksen asettamia vaatimuksia rakennetulle ympäristölle antiikin aikana)

Rakennusvalvonnan tehtävänä on huolehtia osaltaan turvallisen, terveellisen, viihtyisän ja kauniin rakennuskannan ja ympäristön muodostumisesta sekä säilymisestä. Huomioon on otettava rakentajan, naapurin, ympäristön ja yhteiskunnan velvollisuudet ja oikeudet. Tähän pyritään ohjauksella, neuvonnalla, lupapäätöksillä ja valvonnalla siten kuin rakennuslainsäädännössä edellytetään.

Lisäksi tehtäviin kuuluu maa-aineslain mukaisia valvontatehtäviä.

Asiakaspalvelu

Tavoitat meidät parhaiten puhelimitse ja sähköpostitse. Mahdollisesta tapaamisesta kannattaa sopia etukäteen. 

  • rakentamisen lupa-asiat / rakennustarkastaja
  • rakentamisen aikaiset katselmukset / tarkastusinsinööri
  • neuvonta ja asiakaspalvelu / lupasihteeri

Tiesitkö Ilmajoella valmistui vuonna 2022 yhteensä 64 asuntoa.


Sähköinen lupa-asiointi

Voit asioida Lupapisteessä silloin kuin sinulle sopii – koko hankkeen ajan. Pääset täydentämään hankkeen tietoja sähköisessä työtilassa yhdessä muiden hankkeen osapuolten kesken. Voit käydä vuoropuhelua oman kuntasi viranomaisten kanssa palvelun kautta ja lupahakemuksen jättämisen jälkeen saat hanketta koskevat viranomaispäätökset suoraan Lupapisteeseen. Lupapisteen avulla pidät itsesi sekä muut osapuolet tietoisena hankkeen etenemisestä – kellon ympäri.

Voit asioida palvelussa joko hankkeelle kutsuttuna tai hankkeen perustaneena osapuolena. Palvelu lähettää kaikille hankkeen osapuolille tietoja sähköpostiin hankkeen etenemisestä.

Ensimmäisen käyttökerran yhteydessä palveluun rekisteröidytään verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Lupapisteen prosessi

Lupapisteessä voit hakea rakennetun ympäristön lupia sekä hoitaa niihin liittyvän viranomaisasioinnin – ajasta ja paikasta riippumatta.

1. Kirjaudu
Rekisteröidy palveluun ensimmäisen käyttökerran yhteydessä ja kirjaudu tämän jälkeen sisään sähköpostiosoitteella sekä salasanalla. Voit asioida samoilla tunnuksilla kaikissa Lupapiste-kunnissa.

2. Luo hanke tai kysely
Hakemuksen tai kyselyn luominen: Valitse hankkeesi sijainti ja päätoimenpide. Tämän jälkeen pääset joko tekemään kyselyn hankkeeseen liittyen tai luomaan hakemuksen aiempien valintojesi pohjalta.

3. Kutsu eri osapuolet
Kutsu tarpeelliset tahot mukaan. Kun henkilöt ovat hyväksyneet hankekutsun, voidaan heidän tietonsa tuoda hakemukselle yhdellä napin painalluksella ja he saavat muokkausoikeudet hakemukselle. Sähköisen kutsun hyväksyminen poistaa myös tarpeen perinteiselle valtakirjalle.

4. Tallenna tiedot ja dokumentit
Tallenna hankkeelle siihen liittyvät tiedot ja dokumentit yhdessä muiden osapuolten kanssa. Kaikki kirjoittamasi tiedot tallentuvat automaattisesti hakemukselle ja voit jatkaa sen täydentämistä sinulle sopivana ajankohtana.

5. Kysy neuvoa
Kysy tarvittaessa neuvoa viranomaiselta hankekohtaisen ”Keskustelu”-ikkunan kautta (huom! käytä toimintonäppäintä ”Kysy viranomaiselta”, näin viranomainen pääsee näkemään luonnostilassa olevan hakemuksesi). Keskustelu-ikkunan alapuolella olevan “Ohje”-osion kautta pääset tutustumaan kunnan ohjeistukseen sekä mahdollisiin hankekohtaisiin huomioihin. Voit kysyä neuvoa viranomaiselta myös puhelimitse tai sähköpostitse, ks. yllä olevat yhteystiedot.

6. Jätä hakemus
Kun hankkeella on vaadittavat tiedot, jätä hakemus eteenpäin viranomaiselle ”Hakemuksen jättäminen”-välilehdeltä. Mikäli haluat, että kunta kuulee kaikki naapurit, ruksi kyseinen kohta hakemuksen jättämisen yhteydessä ja viranomainen saa tästä tiedon sähköpostiin.

7. Mahdolliset lausuntopyynnöt
Viranomainen voi tarvittaessa pyytää lausuntoja muilta viranomaisilta hankkeeseen liittyen. Näet pyydetyt ja annetut lausunnot “Lausunnot”
-välilehdeltä.

8. Tiedotettavat naapurit
Mikäli hanke edellyttää naapurien tiedottamista, viranomainen merkitsee tiedotettavat naapurit “Lausunnot”-välilehdelle. Naapurit voidaan kuulla joko hakijan tai kunnan toimesta myös sähköisesti lähettämällä sähköpostiin kuulemiskutsu. Naapuri pääsee antamaan kommenttinsa vahvan tunnistautumisen jälkeen.

9. Päätökset
Näet hankkeesta annetut päätökset ja lupavaatimukset Lupapisteestä. Saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun viranomainen on antanut päätöksen. Hankenäkymä muuttuu päätöksen jälkeen tukemaan rakentamisen tai työmaan aikaista asiointia.

10. Päätöksen jälkeen
Rakentamisen aikaista asiointia edistetään palvelussa tallentamalla tarpeellisia tietoja ja dokumentteja hankenäkymään sekä kutsumalla esimerkiksi tarvittavat työnjohtajat hankkeelle. Lupavaatimukset sekä niihin liittyvät tiedot nähdään kootusti ”Rakentaminen”-välilehdeltä. Hanke voidaan kuitata lopulta palvelun kautta päättyneeksi.

Lupapisteen saavutettavuusseloste: https://www.lupapiste.fi/saavutettavuusseloste

Osoite

Ilkanrati
Ilkantie 17
60800 Ilmajoki

etunimi.sukunimi@ilmajoki.fi

Yhteystiedot

Kangas-Kuittinen Satu

rakennustarkastaja

Hakamaa Petri

tarkastusinsinööri

Lehtola Nina

lupasihteeri

Sähköinen asiointi