Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaKolme nuorta sai päättötodistuksen musiikkiopistosta

Kolme nuorta sai päättötodistuksen musiikkiopistosta

Tiistaina 11.5. kolme nuorta sai päättötodistuksen pitkään jatkuneista musiikin opinnoista.
Pian 16-vuotta täyttävä Garbali puristi opinnot pakettiin kymmenessä vuodessa. Suoritus on harvinainen ja kysynyt sitoutumista.

– Voisi jopa sanoa, että se on vaatinut verta ja hikeä. Ainakin olen oppinut sen, ettei koskaan kannata luovuttaa.

Mutta on opinnoista ollut myös hyötyä ja iloa. Garbalin mukaan kappaleita pystyy analysoimaan ja musiikin taju on kehittynyt.

– Parasta edistymisessä on kuitenkin ollut se, että nyt pianoa soittaessa voi vain rentoutua ja nauttia musiikista, joka kuulostaa ihanalta. Itseä on helppo ilmaista.

Iloa soittamisesta ovat saaneet myös Silja Saunamäki ja Iiris Klemola. Molempien instrumentti on sello, jota pidetään yhtenä vaikeimmista soittimista. Klemolaa soitinvalinnassa ohjasi isosiskon esimerkki.

– Kuuntelin aina pienenä hänen soittoa, ja se inspiroi.

Vaikka soittimen omaksuminen on vaatinut paljon työtä, on se Klemolan mukaan ollut vaivan arvoista. Hän uskoo, ettei pärjäisi kouluaineissa kuten matikassa niin hyvin ilman musiikkiopintoja.

– Mielestäni on siistiä ja arvostettavaa, että on joku soitin, jota osaa soittaa. Lisäksi meillä on Jaakko Ilkassa mahtava musiikinopettaja ja soittotaidon myötä on päässyt mukaan koulun orkesteritouhuihin.

Myös Silja Saunamäen mukaan harrastuksesta on erityistä iloa hetkinä, jolloin pääsee esiintymään. Erityisesti osallistumiset koulun ja kylän juhliin ovat jääneet mieleen.

Saunamäki aloitti musiikkiharrastuksen jo viulumuskarissa. Selloon hän tarttui kolmannella luokalla ja kipinä soittamiseen syttyi nopeasti. Se, että harjoittelu tuntuu mielekkäältä on ollut avainasemassa opinnoissa etenemisessä.

– Viikolla harjoittelua rajoittaa eniten opiskelu. Yhdessä välissä soitin musiikkiopistossa myös pianoa. Toisesta soittimesta oli kuitenkin pakko luopua, kun aika ei vain riittänyt molempiin.

Sekä Silja Saunamäellä, Iiris Klemolalla että Lidia Garbalilla on nyt taskussaan taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän musiikkiopiston perusopetuksen päättötodistus. Käytännössä heillä on hallussaan sellaiset valmiudet, että musiikin ammattiopintojen aloittaminen on mahdollista. Soittajien nuoresta iästä johtuen aihe ei ehkä vielä ole ajankohtainen, mutta yksi asia on heidän kaikkien mielestä varmaa: matka musiikin parissa jatkuu myös tulevaisuudessa. Ilmajoen kunta onnitteleekin ahkeria ja taitavia nuoria ja toivottaa menestystä jatkoon!