Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaHankintainfo 2023

Hankintainfo 2023

Tänään yrittäjiä ja virkamiehiä kokoontui aamukahvien äärelle juttelemaan kunnan hankinnoista. Kunta ostaa vuosittain merkittävillä summilla esimerkiksi rakennuspalveluita, kaivinkoneurakointia sekä irtaimistoa kunnan kiinteistöihin. Tilaisuuden tarkoituksena oli avata paikallisille yrittäjille, mitä hankintoja on tulossa tänä vuonna, mistä niistä saa tietoja ja miten tarjouskilpailuihin voi osallistua. Aihetta alusti tekninen johtaja Paavo Perälä.

– Jos isommissa hankinnoissa ylittyy kansalliset rajat, niistä tehdään ilmoitus Hilmaan. Rakennusurakoissa raja on 150 000 euroa ja tavaroissa 60 000 euroa, Perälä avaa.

Hilma on sähköinen ilmoituskanava, jossa julkisen sektorin ostajat voivat kilpailuttaa hankintojaan. Valtakunnallisesti alustalla on pelkästään tällä hetkellä avoinna 1 481 hankintaa, joiden yhteenlaskettu arvo on 20 miljardia.

– Hilman hankinnat löytyvät myös kunnan nettisivuilta. Lisäksi siellä julkaistaan tarjouspyyntöjä ja pienhankintoihin tarjouksia pyydetään myös kohdennetusti suoraan tarjoajilta.

Käynnissä olevat kilpailutukset löytyvät nettisivujen etusivulta sekä ajankohtaispalstalta. Suoran osoitteen voi tallentaa vaikka selaimen kirjanmerkkeihin.

Parhaillaan haetaan tarjouksia urakkaan, jolla Ahonkylän koulu, Neiron koulu sekä Päiväkoti Metsätähti siirtyisivät maalämmön piiriin.

– Hankinta toteutetaan neuvottelumenettelyllä ja kilpailutuksen jälkeen tehdään laskelmat, kannattaako maalämpöön siirtyminen vai ei, Perälä selvittää.

Tarjouspyyntöpalstalta löytyy myös kunnan investointiohjelma. Se ohjaa kuluvan vuoden hankintoja.

– Valtuusto hyväksyy seuraavan vuoden investointisuunnitelman aina joulukuussa. Yrittäjien kannattaa katsoa ohjelma läpi. Jos sieltä löytyy kiinnostavia kohteita, voi olla suoraan yhteydessä kuntaan päin. Kysymällä saa lisätietoja hankinnasta sekä kilpailutuksen aikataulusta, kannustaa elinvoimapäällikkö Simo Kankaanpää.

Tilaisuudessa sovittiin, että jatkossa kunta järjestää myös hankintainfon aina vuoden alussa. Kahvikupin ääressä on helppo käydä läpi kunnan tulevia hankintoja tämän aamuiseen tyyliin.

– Suljettu markkinatalous ei toimi. Vaikka rajoja ei voida sulkea, pyrimme aina huomioimaan, että paikalliset pääsevät mukaan tarjouskilpailuihin. Hinta on vain yksi hankintakriteereistä. Esimerkiksi laitteiden kanssa huollon täytyy pelata ja rakennusurakoissa vaadimme pitkää takuuaikaa.

Kohteesta riippuen kunta on myös itse aktiivinen kilpailutusvaiheessa ja on yhteydessä tarjoajiin. Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Eväsoja antaakin kiitosta Ilmajoen tavalle toimia hankintojen kanssa.

– Kilpailutusasiat on mukavasti hoidettu ja pienetkin toimijat huomioidaan. Toivotaan aktiivista kaupankäyntiä puolin ja toisin myös jatkossa, Eväsoja toteaa.

Yrittäjät kuitenkin esittivät toiveen, ettei taloudellisesti tiukkoina aikoina ensimmäisenä karsittaisi ostopalveluista. Perälä oli yrittäjien kanssa samoilla linjoilla.

– Kun laman aikana työ ja raaka-aineet halpenee, julkisen puolen kannattaisi nimenomaan panostaa hankintojen tekemiseen.

Tänä vuonna Ilmajoella rakennetaan kunnallistekniikkaa 3,5 miljoonalla eurolla ja kiinteistöihin käytetään 3,6 miljoonaa euroa. Päälle tulee vielä 300 000 euron irtaimistohankinnat.

– Varsinkin kunnallistekniikan puolella löytyy paljon paikallista osaamista, kuten kaivinkoneurakoitsijoita ja maanrakennusyrityksiä. Esimerkiksi Pappilantien kevyenliikenteenväylän urakoi paikallinen Latva-Hoppala Oy, Perälä kertoo.

Talonrakennuksen osalta tänä vuonna kilpailutetaan vielä kattojen ja alapohjien kuntokatselmointeja sekä korjauksia. Kiinteistöihin hankintaan valvontakameroita ja muuta turvatekniikkaa. Kouluissa satsataan uusiin tietokoneisiin ja pulpetteihin. Myös uusia leikkipuistoja rakennetaan ja niihin tarvitaan välineistöä.

Täydelliseen listaan kunnan tämän vuoden hankinnoista voit tutustua hankintakoosteesta (PDF)