Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaKunnanhallituksen kokoustiedote 19.6.2023

Kunnanhallituksen kokoustiedote 19.6.2023

Ilmajoen kunnanhallitus on kokouksessaan 19.6.2023 käsitellyt seuraavat asiat:

Koskenkorvan nuoppari halutaan uuden koulun kylkeen

Hallitus esittää valtuustolle, että Koskenkorvan uuden koulun yhteyteen rakennettaisiin nuorisotilat. Kustannusarvio noin 160 neliön tiloille on 480 000 euroa.

Koskenkorvan nykyisen nuorisotalon sijainti on syrjäinen ja rakennus on perusteellisen korjauksen tarpeessa. Koulun yhteyteen rakennettu nuoppari toisi säästöjä ylläpitokustannuksissa ja optimaalinen sijainti mahdollistaisi tilojen monipuolisemman käytön.

Kunta myy autiotalon keskustasta

Kunta myy huutokaupalla ilman pohjahintaa Seppälänkujan ja Niittytien risteyksessä sijaitsevan 1 580 neliön tontin. Tontilla sijaitsee huonokuntoinen talo piharakennuksineen. Kunnalla on oikeus hyväksyä tai hylätä korkein tarjous.

Kauppatien puukoulua valmistellaan myyntiin

Ilmajoen Vuokratalot Oy aikoo myydä Kauppatien varrella sijaitsevan puukoulun sekä purkuvelvoitteella rakennuksen kyljessä sijaitsevan ravintolasiiven. Jotta kohde olisi houkuttelevampi ostajan näkökulmasta, hallitus päivitti kiinteistön vuokrasopimukset. Lisäksi hallitus esittää valtuustolle, että rakennusten alla sijaitseva maa voidaan myydä erikseen 12 euron neliöhinnalla rakennuksen ostajalle.

Saurunmetsän asemakaava hyväksyttiin

Hallitus hyväksyi Saurunmetsän asemakaavan. Kaavalla laajennetaan kunnan tonttitarjontaa Oksimäessä Pappilantien itäpuolelle. Kulku uudelle asuntoalueelle rakennetaan Parvintien kautta.

Kunta hankki Koskenkorvan Pankkitalon osakkeita

Kunta on ilmoittanut Koskenkorvan Pankkitalon osakkaille, että se suurimpana omistaja on valmis neuvottelemaan kaikkien osakkeiden ostamisesta. Tällä hetkellä kunnan omistus keskittyy liikekokonaisuuden pienempään rakennukseen, jossa on ennen sijainnut kirjasto.

Rakennus on huonossa kunnossa, kulut ovat korkealla ja tyhjää vuokratilaa on paljon.
Noin 30 neliön liiketilan omistaja on ilmoittanut myyvänsä omat osakkeensa kunnalle 3 000 eurolla. Hallitus hyväksyi kaupan, joka mahdollistaa rakennuksen tyhjäämisen ja ylläpitokulujen minimoimisen.

PLU:n työllistämishanke saa jatkoa

Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry on vetänyt Ilmajoella työllistämishanketta, jossa elintapaohjauksella ja työvalmennuksella on onnistuttu vähentämään pitkäaikaistyöttömyyttä ja siitä aiheutuvia kustannuksia noin 28 000 eurolla. Valmennettavista asiakkaista lähes 60 prosenttia on sijoittunut avoimille työmarkkinoille tai tutkintokoulutukseen.

Nyt hankkeelle kaavaillaan jatkoa vuosille 2023-26. Ilmajoen rahoitusosuus on 11 677 euroa. Hallitus hyväksyi yhteistyösopimuksen.

Talousarvion laadintaohje hyväksyttiin

Hallitus hyväksyi ohjeen, jonka pohjalta laaditaan ensi vuoden talousarvio sekä taloussuunnitelma vuosille 2025-2026. Tavoitteena on saada toimintamenojen kasvu kuriin. Mikäli tässä ei onnistuta, vuoden 2024 tulos tulee olemaan tappiollinen.

Lisäksi hallitukselle annettiin talouskatsaus tämän vuoden ensimmäiseen neljännekseen, joka on kehittynyt arvioidusti. Alkuvuoden ennusteen mukaan vuoden 2023 tulos tulee olemaan ylijäämäinen.

JIKin alijäämät jaettava Kurikan ja Ilmajoen kesken

JIK ky ajetaan alas, nyt kun sote-palvelut ovat siirtyneet hyvinvointialueen vastuulle. Yhtymän viimeinen tilinpäätös hyväksytään loppuvuodesta Ilmajoen ja Kurikan valtuustoissa. Ennen sitä JIKin alijäämät täytyy kuitenkin kattaa.

Ilmajoen kunta ja Kurikan kaupunki ovat neuvotelleet asiasta. Sen pohjalta hallitus esittää valtuustolle, että Ilmajoki ottaa alijäämistä hoidettavakseen 330 711 euroa. Lisäksi hallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy 645 051 euron ylityksen JIKin toimintamenoissa sekä 829 589 euron ylityksen vuokramenoissa.

Kunta ja hyvinvointialue jatkoivat sopimusta kustannustenjaosta

Kunta on sopinut hyvinvointialueen kanssa, kuinka erityishuollon piirissä olevien peruskoululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan kustannukset jaetaan. Alun perin sopimusta piti tarkastella seuraavan kerran tänä keväänä, mutta hallitus päätti jatkaa nykyistä sopimusta 31.5.2024 saakka. Näin seuraavissa neuvotteluissa ehditään ottaa huomioon uuden vammaispalvelulain vaikutukset.

Haussa lastenhoitaja sekä erityisopettaja

Varhaiskasvatuksessa on vapautunut lastenhoitajan sekä erityisopettajan paikat. Hallitus myönsi tehtäviin täyttöluvat ja paikat voidaan laittaa hakuun.

Omavalmentajan virka auki

Työllisyyden kuntakokeilussa vapautuu omavalmentajan virka 1.7. alkaen. Omavalmentaja auttaa työttömiä työllistymään. Hallitus myönsi virkaan täyttöluvan ja paikka voidaan laittaa hakuun.

Hallinto- ja viestintäsihteerin virkaa ei täytetä

Hallitus esittää valtuustolle, että hallinto- ja viestintäsihteerin virka lakkautetaan. Tehtävä jää avoimeksi heinäkuun alusta, eikä sitä aiota täyttää.

Ystävyyskuntasopimus halutaan uusia

Virolainen Koeru on ollut Ilmajoen ystävyyskunta pitkään. Kuntauudistuksen myötä Koeru yhdistyi vuonna 2017 kuuden muun kunnan kanssa Järvan kunnaksi.

Kuntien välistä yhteistyötä halutaan jatkaa, mutta kuntaliitoksesta johtuen ystävyyskuntasopimus täytyy uusia. Sopimus ei ole laillisesti sitova, mutta se helpottaa luottamuksellisen suhteen ylläpitoa ja virallistaa ystävyyskuntatoiminnan, joka on pandemian jälkeen taas käynnistynyt uudelleen. Hallitus esittää valtuustolle, että ystävyyskuntatoimintaa jatketaan.

Uusi varajäsen tekniseen lautakuntaan

Hallitus esittää valtuustolle, että se valitsee uuden varajäsenen tekniseen lautakuntaan menehtyneen Markku Löppösen tilalle.

Kunnanhallitus kokoontuu syksyllä joka toinen maanantai

Ensi syyskaudella hallitus kokoontuu pääsääntöisesti joka toinen maanantai kello viisi. Kokouspäivät ovat 14.8., 28.8., 11.9., 25.9., 9.10., 6.11., 20.11., 4.12. ja 18.12.

Neljää valtuustoaloitetta esitetään loppuun käsitellyksi

Hallitus esittää valtuustolle neljää valtuustoaloitetta loppuun käsitellyksi seuraavasti: 1) Kunta selvittää anonyymin rekrytoinnin käyttöönottoa ja antaa asian henkilöstöjaoston päätettäväksi 2) Kunta selvittää lähtökyselyn toteuttamista irtisanoutuneille työntekijöille 3) Lapsistrategia laaditaan osana lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa ja 4) Uimakoulun ilmoittautumisjärjestelmä halutaan sähköistää.

Lisätietoja kunnanhallituksen kokoustiedotteesta antaa kunnanjohtaja Ari-Pekka Laitalainen, puh. 044 419 1200