Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaKunnanhallituksen kokoustiedote 26.4.2021

Kunnanhallituksen kokoustiedote 26.4.2021

Ilmajoen kunnanhallitus käsitteli kokouksessaan 26.4.2021 seuraavat asiat:

 

Kunnan suurimmat yritystilat yhtiöitetään

Jos kunta toimii yksityisten kanssa samoilla markkinoilla, on sillä joissain tapauksissa kuntalain mukaan yhtiöittämisvelvollisuus. Kuluvan vuoden tavoitteisiin onkin kuulunut yhtiöittämisen tarveselvitys ja toteuttaminen.

Tilintarkastusyhteisö BDO:n kanssa on käyty läpi kunnan omistamat yritystilat ja yhtiöittämistarve koskee kahta teollisuushallia osoitteissa Kivistöntie 1 ja Kestopuuntie 5. Tällä hetkellä hallit on vuokrattu MS Air Oy:lle ja JPT Industria Oy:lle. Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että yritystilat yhtiöitetään.

Ulkopuolisen arvioinnin mukaan hallien markkina-arvo on yhteensä noin 1 650 000 euroa. Yhtiöitys toteutetaan kiinteistökaupalla, jonka myötä kunnalle kertyy myyntivoittoa reilut 700 000 euroa.

Samassa yhteydessä käydään läpi kunnan haasteellisimpien yritystilojen käypiä arvoja. Tarkastelun arvioidaan syövän noin puolet yllä mainitusta myyntivoitosta.

Santavuorentietä esitetään kunnan ylläpidettäväksi

ELY-keskus on ehdottanut, että Santavuorentie siirrettäisiin kunnan ylläpidettäväksi. Vastineeksi ELY-keskus päällystäisi tien uudelleen vielä tänä vuonna edellyttäen, että kunta maksaa puolet päällystämisen kustannuksista asemakaava-alueella. Kunnanhallitus hyväksyi teknisen lautakunnan esityksen ja esittää edelleen valtuustolle, että sopimus ELY-keskuksen kanssa hyväksytään ja Santavuorentien päällystämiseen varataan 50 000 euroa lisämäärärahaa.

Kunta takaamassa 1,35 miljoonan lainaa Hopiarati kakkosen rakentamiseen

Ilmajoen Palvelutalosäätiö on pyytänyt kuntaa takamaan 1 350 000 euron lainan. Kuntaan tarvitaan lisää asuntoja ikääntyneille ja lainalla on tarkoitus rakentaa kaksitoista uutta rivitalohuoneistoa osoitteeseen Kivenhakkaajantie 31. Kohteessa sijaitsee jo ennestään seitsemän rivitaloa sekä JIKin tilat, jossa vanhukset voivat käydä päivittäin lounaalla ja tilata kotihoidon palveluja omaan asuntoon.

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy takauksen. Vakuudeksi Ilmajoen Palvelutalosäätiö luovuttaa kunnalle panttikirjoja nostettavan lainan arvosta.

Ilmajoen Palvelutalosäätiö tukee lakisääteistä vammais- ja vanhusasumista omistamalla ja hallitsemalla kiinteistöjä kunnassa. Säätiön asioita hoitaa kahdeksi kalenterivuodeksi kerrallaan valittu hallitus, johon kuuluu kaksitoista jäsentä. Ilmajoen kunnalla on hallituksessa kolme jäsentä. Loput paikat ovat seurakunnalla, paikallisilla yhdistyksillä sekä säätiön asukkailla.

Käpälämäki kolmosen ainut rivitalotontti halutaan huutokaupata

Kunnanhallitus yhtyi teknisen lautakunnan näkemykseen ja esittää edelleen kunnanvaltuustolle, että Käpälämäki kolmosen ainut rivitalotontti asetetaan huutokauppaan. Näin toimimalla saadaan tietoa Ahonkylän rivitalotonttien markkinahinnasta.

Huutokaupassa tontin pohjahinta on 24 euroa neliöltä. Mikäli summaa ei saavuteta, tontti palautuu normaaliin varausmenettelyyn.

Munakan päiväkodin paikka vaihtumassa vaihtokaupan myötä 

Kunta on neuvotellut Munakassa tilusvaihdosta, jonka myötä päiväkodin rakentamista varten saadaan maata Munakan koulun tuntumasta. Vaihdon myötä kunta luovuttaa peltomaata 2,1 hehtaaria ja saa noin 0,7 hehtaaria metsää koulun viereisestä.

Näin päiväkoti sijoittuu paremmalle paikalle ja koulun urheilukenttä ei jää rakennuksen alle. Kunnanhallitus esittää valtuustolle tilusvaihtosopimuksen hyväksymistä.

Kunnan osavuositulos on miljoona euroa ylijäämäinen

Ilmajoen kunnan talous on kehittynyt vuoden ensimmäisellä neljänneksellä edellisvuotta paremmin. Tulos on parantunut 1,1 miljoonaa euroa nousten viime vuoden vastaavan ajanjakson 142 000 euron tappiosta miljoona euroa plussalle.

Hyvästä alkuvuodesta huolimatta kuluva vuosi tulee olemaan haastava. Korona luo nousupaineita etenkin sote-sektorilla. Oppivelvollisuusiän nostaminen lisää opetustoimen menoja ja lapsimäärän kasvu kartuttaa menoja sekä opetustoimessa että varhaiskasvatuksessa. Teknisellä osastolla puolestaan saatetaan loppuun mittavaa investointiohjelmaa.

Koronaepidemia on heikentänyt talouden kehityksen ennustettavuutta. Koko vuoden tulosennusteen laatiminen tässä vaiheessa tilikautta onkin haastavaa.

Kunnat ovat selviytyneet vaikeasta tilanteesta toistaiseksi hyvin. Tätä on edesauttanut se, että valtio on puskuroinut ennakoivasti koronan iskua kuntien talouteen. Koronakriisi on kuitenkin edelleen kesken, eikä sen loppulaskua tiedetä.

Yli-Lauroselan talomuseon avustusasia jätettiin pöydälle

Yli-Lauroselan museo- ja kahvilatoiminnasta vastannut yrittäjä on anonut avustusta, jotta toiminta jatkuisi tulevana kesänä aikaisempien vuosien tapaan. Kunnanhallitus jätti asian pöydälle lisäselvitystä varten.

Elina Vuolunterä kunnan palkkasihteeriksi

Kunnanhallitus valitsi Elina Vuolunterän ja varasijalle Teija Kälkäjän palkkasihteerin tehtävään. Palkkasihteeri vastaa kunnan työntekijöiden palkanlaskennasta, tilityksistä sekä neuvonnasta.

Paikka tuli auki, kun edellinen palkkasihteeri siirtyi kunnan sisällä uusiin haasteisiin. Määräaikaan mennessä saapui yhdeksän hakemusta. Niiden perusteella haastatteluun kutsuttiin neljä hakijaa, joista Vuolunterä oli ansioitunein ja soveliain.

Hallintopalveluista siirtyy henkilö sosiaalitoimen toimistosihteeriksi

Ilmajoen kunnan sosiaalitoimiston ainoa toimistosihteeri on eläköitymässä. Koska hallintopalveluiden tehtäviä on järjestetty uudelleen, kunnanhallitus päätyi täyttämään paikan sisäisellä siirrolla siten, että hallintopalveluista siirtyy henkilö sosiaalitoimen toimistosihteeriksi.

Martti Mannersuo varajäseneksi vaalilautakuntaan Kari Yli-Ojanperän tilalle

Vaalilautakunnan varajäsen Kari Yli-Ojanperä on asettunut ehdokkaaksi vuoden 2021 kuntavaaleissa. Vaalilain mukaan ehdokas ei voi osallistua vaalilautakunnan työskentelyyn.

Tästä syystä hallitus myönsi Yli-Ojanperälle eron ja valitsi hänen tilalleen Martti Mannersuon varajäseneksi kunnallistalon äänestysalueen vaalilautakuntaan.

Kunnanvirasto suljettuna kesälomaviikot 27-30

Kunnanhallitus päätti, että aikaisempien vuosien tapaan kunnanvirasto pidetään suljettuna heinäkuussa viikot 27-30. Näin lomat saadaan keskitettyä ajankohtaan, joka on kunnassa muutenkin hiljainen.

Lisäksi kunnanvirasto pidetään suljettuna helatorstain jälkeisenä perjantaina 14.5.2021. Henkilöstö voi oman harkinnan mukaan olla joko töissä tai käyttää lomapäivän vapaan pitämiseen.

Pöytäkirjat ja viranhaltijapäätökset tiedoksi

Lisätietoja kunnanhallituksen kokoustiedotteesta antaa kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski, puh. 044 419 1200