Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaNina Lehtola on Ilmajoen pyöräilykuningatar

Nina Lehtola on Ilmajoen pyöräilykuningatar

Nina Lehtola voittaa Ilmajoen kunnan kilometrikisan.

Ilmajoen kunnassa oli käynnissä kilometrikisa toukokuun alusta syyskuun loppuun. Siinä otettiin mittaa, kuka työntekijöistä pyöräilee eniten, ja toisaalta miten Ilmajoen kunnan joukkue pärjää valtakunnallisessa kilpailussa.

Nyt tulokset ovat selvillä ja henkilökohtaisessa kisassa voiton vei rakennusvalvonnan lupasihteeri Nina Lehtola, joka onnistui pyöräilemään viiden kuukauden aikana huikeat 4 142,7 kilometriä! Ero toiseksi tulleeseen oli selvät 800 kilometriä.

– Voitto tuli täydellisenä yllätyksenä, vaikka takana onkin kaikkien aikojen pyöräilykesä. Loukkasin polven toukokuussa, eikä se kestänyt muita harrastuksiani polkujuoksua ja suunnistusta.

Yhteensä pyöräilypäiviä kertyi Ninalle 89. Yhden lenkin pituus oli keskimäärin 46,6 kilometriä. Se tuntuu kovalta määrältä, varsinkin puolikuntoisena.

– Olen pyöräillyt aktiivisesti kymmenisen vuotta. Silloinkin kaikki alkoi polvivammasta. Pyöräily rasittaa vähemmän kroppaa, ja se on helppo aloittaa matalalla kynnyksellä. Pohjakuntoa ei tarvita, riittää kun on pyörä. Toki mitä parempi pyörä, sitä mukavammalta liikkuminen tuntuu.

Pyöräilijänä Nina kuvailee itseään seikkailijaksi. Koskaan matkaan lähtiessä ei voi ihan tarkalleen tietää mihin päätyy. Myös vapauden tunne ja vauhti viehättävät.

– Pääsääntöisesti pyöräilen yksin. Olen kuitenkin kilpailuhenkinen ja kisaan joka lenkillä Strava-sovelluksen avulla muiden pyöräilijöiden suorituksia vastaan. Tykkään haastaa itseäni.

Ninalla itsellään on tällä hetkellä alla Croc-maastopyörä. Myös maantiepyörä tuli ostettua vuosi sitten. Vaikka sähkö on vallannut alaa, Nina vannoo edelleen lihasvoiman nimiin.

– Ennen osallistuin aktiivisemmin maastopyöräilyyn erikoistuneen Kurikan MTB:n järjestämille viikkolenkeille. Sähköpyörät ovat lisänneet tasoeroja, joten nyt yhteiset pyöräilyt ovat jääneet vähemmälle. Toimin kuitenkin edelleen seurassa sihteerinä.

Ninan mukaan maastossa huomaa hyvin, miten sähköpyöräilyn lisäksi koko laji on kasvattanut suosiotaan.

– Kun aloitin, vastaan tuli lähinnä mummuja ja paappoja tai Spandex-miehiä maantiepyörillä. Nyt kahdella pyörällä liikkuvia näkee todella paljon, myös poluilla.
Pyöräilyyn kannustavat myös työnantajat. Esimerkiksi Ilmajoen kunnassa on käytössä pyöräetu ja myös kilometrikisalla haastettiin liikkumaan.

– Kilometrikisaan osallistuminen oli Ilmajoen tyhy-ryhmän idea, jolle annan kyllä täydet kiitokset. Haasteet piristävät ja kahvipöytäkeskustelun perusteella myös ihan oikeasti lisäävät liikuntaa. Kiitos siis tyhy-ryhmälle aktiivisuudesta ja tämän tyyppisiä juttuja toivotaan paljon lisää.

Yhteensä Ilmajoen kunnan kilometrikisan joukkueessa pyöräili 23 työntekijää ja sijoitus piensarjassa oli 950. Sarjassa kisasi yhteensä 2 562 joukkuetta. Lisäksi kisattiin kuntasarjassa, jossa Ilmajoen kotikunnakseen tallentaneita pyöräilijöitä oli 64. Kilometrejä oli heille kertynyt yhteensä 69 812,5 joka jaettuna kunnan väkiluvulla on 5,64 kilometriä asukasta kohden. Sillä saavutettiin hienosti sija 52 yhteensä 283 kunnan joukosta.