Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaYhteenveto Herralan kivikoulun kuntotutkimuksen tuloksista

Yhteenveto Herralan kivikoulun kuntotutkimuksen tuloksista

Keskiviikkona 16.8. järjestettiin huoltajille infotilaisuus Herralan vanhan päärakennuksen eli niin sanotun kivikoulun kuntotutkimuksesta. Tuloksia esitteli diplomi-insinööri ja rakennusterveysasiantuntija Topi Rissanen A-Insinööreiltä, jolta kartoitus on tilattu.

Tutkimus liittyy teknisen lautakunnan viime helmikuiseen päätöksen, jonka mukaisesti vuosina 2023-24 tarkastetaan kunnan omistamat kiinteistöt, joita ei ole aikaisemmin tutkittu. Kuntotutkimuksia tarvitaan rakennusinvestointeja ja niiden kustannusarvioita varten.

Kivikoulun tutkimukset suoritettiin viime toukokuussa, ja ne rajattiin rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen. Tarkoituksena oli selvittää alapohjan ja ulkoseinien toteutustapaa sekä teknistä kuntoa mahdollisen korjaushankkeen lähtötiedoiksi. Aistinvaraisen havainnoin lisäksi menetelminä käytettiin muun muassa kosteusmittauksia, rakenneavauksia sekä mikrobinäytteitä.

Tutkimuksesta selvisi, että rakennus on huonossa kunnossa ja kiinteistössä on havaittu kosteusvaurioita. Kivikoulun ulkopuolisissa kuivatusjärjestelmissä on puutteita, mikä lisää kosteusrasitusta rakenteisiin. Portaikon perustus on maanvarainen, ja siksi porrashuone on painunut muuhun paalutettuun rakennukseen nähden. Alapohjassa on poikkeavaa kosteutta ja muovimattojen alla kosteusvaurioita. Lattiassa on painaumia eri puolilla rakennusta, mikä puolestaan on aiheuttanut halkeilua väliseiniin ja rikkonut vedeneristykset märkätiloissa.

Myös ulkoseinissä on poikkeavaa kosteutta ja lämmöneristeisiin on muodostunut kosteus- sekä mikrobivaurioita. Vauriot ovat muodostuneet pitkäkestoisesta kosteusrasituksesta, joka on seurausta rakennusajankohdalle tyypillisistä ratkaisuista. Ikkunoiden ja seinien liitoskohdat eivät ole tiiviit, joten ilmavuodot rakenteista ovat mahdollisia.

Vauriot ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa, joten odotettavissa ei ole nopeita muutoksia huonompaan.  Koulu jatkuu normaalisti rakennuksessa toistaiseksi. Selvää kuitenkin on, että puutteiden korjaaminen edellyttää raskaita toimenpiteitä, eikä niitä voi viivyttää loputtomiin. Ilmajoen kunnanhallitus on käynyt kuntotutkimuksen läpi viime maanantaina kokouksessa ja linjaa tulevina viikkoina, miten ja millä aikataululla asiaan lähdetään reagoimaan. Myös terveystarkastaja on tutustunut raporttiin, ja kunnan tulee toimittaa lokakuun loppuun mennessä terveystarkastajalle arvio, millä aikataululla kosteus- ja mikrobivaurioita lähdetään korjaamaan.

Tässä on kaikki, mitä asiasta tiedetään tällä hetkellä. Seuraavaksi käynnistyy suunnittelu jatkosta, joiden toimeenpanosta päättää kunnanhallitus. Huoltajat pidetään ajan tasalla myös seuraavista askelmerkeistä.

Keskiviikon esitys löytyy nettisivuiltamme. Koko satasivuiseen kuntotutkimusraporttiin voi tutustua koululla.

 

Lisätietoja tekninen johtaja Paavo Perälä, puh. 044 419 1300