Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaKevään tonttihaku käynnissä Neiro kakkoseen, Käpälämäki kolmoseen ja Rinta-Loppeen

Kevään tonttihaku käynnissä Neiro kakkoseen, Käpälämäki kolmoseen ja Rinta-Loppeen

Ilmajoen kevään 2022 tonttihaku käynnistyy 25.3. klo 8. Jätä sähköinen hakemuksesi tontteihin 8.4. mennessä alla olevalla lomakkeella. Tämän jälkeen varausvuorot arvotaan hakijoiden kesken. Tonttien tiedot löydät karttapalvelustamme. Olemme myös mukana Pytinki-messuilla 1.-2.4. Tervetuloa moikkaamaan!

Tontinvarausehdot

 • Tonttia täytyy hakea samoilla tiedoilla, joilla tehdään myös mahdolliset kaupat. Siten esimerkiksi samasta perheestä tai rakennusliikkeestä voidaan laittaa vain yksi tonttihakemus sisään. Näin taataan reilu peli kaikille!
 • Tontin hakeminen on maksutonta
 • Hakuaika päättyy perjantaina 8.4. Varausvuorot arvotaan maanantaina 11.4. ja kaikille hakijoille ilmoitetaan oma vuoronumero sähköpostilla. Niille hakijoille, jotka arvonnan perusteella voivat varata tontin, soitetaan keskiviikkona 13.4. Siihen mennessä hakijoiden on täytynyt harkita, mihin tontteihin ollaan valmiita tekemään varaus puhelun aikana.
 • Hakijan ei ole pakko varata tonttia. Jos esimerkiksi oma suosikkitontti on ehtinyt mennä, eikä jäljellä ole sopivan oloisia tontteja, oman varausvuoron voi luovuttaa seuraavalle hakijalle.
 • Voit osallistua useamman alueen tonttihakuun, mutta varauksen voit tehdä vain yhteen tonttiin.
 • Tontin varausaika on 6-12 kuukautta oman valinnan mukaan. Kuuden kuukauden varausmaksu on 200 euroa, kahdentoista kuukauden varausmaksu 400 euroa. Maksu peritään laskulla. Kun varauslasku on maksettu, varaajalle lähetetään kopio varaussopimuksesta sekä muuta tonttiin liittyvää materiaalia, kuten kaavakartta ja -selostus sekä tontin rajamitat.
 • Varausmaksu hyvitetään kauppahinnasta.
 • Tontista voi luopua korvauksetta varausaikana, mutta varausmaksua ei palauteta.
 • Kauppakirja voidaan allekirjoittaa aikaisintaan 9.5.2022, kun kunnanvaltuuston hinnoittelupäätös (21.3.2022 § 23) on lainvoimainen. Rinta-Lopen hinta on päätetty valtuustossa aikaisemmin, joten hinta lainvoimaistunee 1.4.2022.

Tonttihakemus

Tontinhakulomake
Haen tonttia

Tutustu myös omakotitontin varaajan ja ostajan oppaaseen.

Ahonkylän Käpälämäki kolmosesta on haettavissa

Lisäksi huutokaupalla myydään yhdessä kaksi vierekkäistä asuinpientalotonttia, jotka yhdistämällä rivitalorakentaminen paikalle on mahdollista.

Käpälämäen kunnallistekniikka

Alueella on kunnallistekniikan rakentaminen käynnissä, joten tontteihin voi käydä tutustumassa paikan päällä vain viikonloppuisin (perjantaista klo 15 alkaen maanantaihin klo 7.30 saakka), kun työmaa-alueella liikkuminen on turvallista. Kunnallistekniikka on rakennettu valmiiksi arviolta kesäkuun alussa 2022. Tonteille ei ole tehty pohjatutkimusta.

Etäisyydet Käpälämäen tonteilta

 • Vuonna 2022 valmistuva Tuomiahon koulu 200 m
 • Lähimmät päiväkodit: Käpälämäki 300 m Vanamo 2,5 km, Metsätähti 2,9 km
 • Vuonna 2022 valmistuva nuorisotila 200 m
 • Neuvola 2,9 km
 • Ilmajoen keskustan monipuoliset palvelut 7 km ja Seinäjoen 11 km

Ahonkylän asuinalueena

Ahonkylä on luonnonläheinen, vireä 2 000 asukkaan asuintaajama Ilmajoen ja Seinäjoen rajalla. Alajoen peltolakeusmaiseman reunalla sijaitsevan kylän maasto on vaihteleva: on lampea, suota, peltoa, kalliota ja metsää. Asutus muodostuu valtaosin omakotitaloista. Asukkaiden keski-ikä on 33 vuotta ja alle 16-vuotiaita lapsia on 700. Ahonkylässä toimii erittäin vireä kyläyhdistys ja alueella on mahdollisuus harrastaa monenlaista. Kylässä on erinomaiset ulkoilumahdollisuudet luonnossa liikkumisesta pitäville. Valaistu ja esteetön elämysliikuntareitistö kulkee Käpälämäestä aina Kyrkösjärven ja Jouppilanvuoren virkistysalueille saakka. Kylältä löytyy myös uimapaikka, urheilu- ja tenniskenttä, frisbeegolf-rata sekä viisi leikkipuistoa eri puolilta kylää.

 

 

Neiro kakkosesta on haettavissa

Neiron kunnallistekniikka

Alueen kunnallistekniikka on valmis, joten tontteihin voi vapaasti käydä tutustumassa. Neiro on osayleiskaava-aluetta, joten kiinteistön omistajat vastaavat tienpidosta yhteisvastuullisesti. Tonteille ei ole tehty pohjatutkimusta.

Neiro asuinalueena

Neiron alue on maatalousvaltainen, teiden varsille nauhamaisesti sijoittuva tiivis kyläyhteisö.  Asutus muodostuu omakotitaloista. Luonnonläheinen Neiro kuuluu Ilmajoen itäiseen alueeseen, joka on sijainniltaan loistava sekä Seinäjokeen että Ilmajokeen nähden. Ilmajoen keskustaan ajaa 10 minuutissa, Seinäjoen keskustaan 16 minuutissa ja Rovekseen 12 minuutissa. Tonttialue on suunniteltu kylämäiseksi siten, että lähes tonttiin kuuluu metsäaluetta tuomaan väljyyttä ja antamaan omaa reviiriä asukkaille. Tonteilta on noin kilometrin matka pitkin pyörätietä Neiron päiväkodille ja koululle, jotka sijaitsevat samassa pihapiirissä. Pojanluomalla toimii myös seurakuntatalo lasten päiväkerhoineen. Kirjastoauto kulkee kaksi kertaa viikossa. Kylältä löytyy muun muassa seurantalo, urheilukenttä, koulun liikuntasali, tenniskenttä sekä valaistu pururata.

Etäisyydet Neiron tonteilta

 • Neiron koulu 1,1 km
 • Lähin päiväkoti Neiro 1,1 km
 • Ilmajoen Keskustan monipuoliset palvelut noin 10 kilometrin päässä, Seinäjoen 14 km päässä

 

 

Rinta-Lopesta on haettavissa

Tonteille saa rakentaa maksimissaan kaksikerroksisen omakotitalon, paritalon tai rivitalon.

Rinta-Lopen kunnallistekniikka

Alueen kunnallistekniikka on valmis, joten tontteihin voi käydä vapaasti tutustumassa. Tonteille ei ole tehty pohjatutkimusta.

Etäisyydet Rinta-Lopen tonteilta

 • Herralan koulu 1,3 km, Palonkylän koulu 2,1 km
 • Lähin Päiväkoti Tammikuhnala 300 m
 • Jaakko Ilkan yläkoulu ja Ilmajoen lukio 1,6 km
 • Seppälän nuorisotalo 1,7 km
 • Keskustan monipuoliset palvelut 500 m

Keskusta asuinalueena

Keskustassa on loistavat peruspalvelut. Keskustasta löytyy Herralan ja Palonkylän alakoulut, yläkoulu Jaakko Ilkka sekä lukio. Lisäksi monipuolista opetusta tarjoaa Sedu ja Etelä-Pohjanmaan opisto. Päiväkoti on vuonna 2018 valmistunut Tammikuhnala. Herralan ja Palonkylän esikouluissa on päivähoitomahdollisuus. Ilmajoen terveyskeskus tuottaa muun muassa lääkäri- ja neuvolapalvelut sekä hammashoidon. Myös nuorisotalo sekä seurakuntatalo päiväkerhoineen palvelevat laajasti lapsiperheitä. Lisäksi kaupalliset palvelut ovat hyvät. Keskustasta löytyy muun muassa kuusi ravintolaa, useampia päivittäistavarakauppoja sekä erikoispalveluita ja -liikkeitä. Vertaansa vailla oleviin liikuntamahdollisuuksiin kuuluvat muun muassa Ilmajoki-halli, Jaakko Ilkan leikkipuisto, jalkapallohalli sekä kauempaakin kävijöitä houkutteleva  Virkistysuimala Pore. Kirjasto palvelee kuntalaisia samassa rakennuksessa Ilmajoki-opiston kanssa. Oman mausteensa virkistysmahdollisuuksiin tuo keskustan läpi virtaava Kyrönjoki sekä laajalle upeaan kulttuurimaisemaan levittäytyvät reitistöt.

Tiesitkö tämän Ilmajoesta?

 • Etelä-Pohjanmaan kunnista Ilmajoella asuu eniten lapsiperheitä suhteessa väkilukuun (42,8 %). Lähde: Tilastokeskus 2019
 • Ilmajoella on maakunnan parhaiten toimivat asuntomarkkinat. Lähde: Suomen hypoteekkiyhdistys 2021
 • Ilmajoella on maakunnan eniten alle 15-vuotiaita väkilukuun suhteutettuna. Lähde: Tilastokeskus 2019
 • Ilmajoki on sitoutunut tuottamaan asukkailleen maakunnan parhaat lapsiperheiden palvelut. Lähde: Kuntastrategia 2007-2020
 • Huoltajista 94 % on tyytyväisiä varhaiskasvatuksen palveluihin. Lähde: Varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyyskysely 2019.
 • Ilmajoella on 12 alakoulua. Lukuvuonna 2020-2021 yksikään lapsi ei jäänyt ilman aamu/iltapäivätoimintapaikkaa. Lähde: Sivistystoimen seuranta 2021

Lisätietoja

Sonja Suvanto, puh. 044 419 1861