Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaKunnanhallituksen kokoustiedote 20.11.2023

Kunnanhallituksen kokoustiedote 20.11.2023

Ilmajoen kunnanhallitus on kokouksessaan 20.11.2023 käsitellyt seuraavat asiat:

Talousarvio sekä investointi- ja rakennusohjelma etenevät valtuustoon

Hallitus hyväksyi omalta osaltaan ensi vuoden talousarvion sekä investointi- ja rakentamisohjelman vuosille 2024-28. Tämän jälkeen ne etenevät valtuuston käsittelyyn.

Ensi vuoden budjetin laadinnassa on huomioitu säästöpaineet. Valtionosuuksien osalta talousarviota tullaan tarkentamaan, mutta tämän hetkisessä valossa näyttäisi siltä, että tulos jäisi vajaa puoli miljoonaa euroa plussalle.

Vaikka leikkauksia on tehty, silti ensi vuonna myös investoidaan ja rakennetaan uutta 9 miljoonalla eurolla. Isoin satsaus on Koskenkorvan koulu, jonka rakentaminen alkaa keväällä. Koulun kustannusarvio on liki 13 miljoonaa euroa, joka jakaantuu kahdelle vuodelle.

Koulupuolelle hankitaan myös uutta tietotekniikkaa ja ohjelmistoja. Muuten seuraavina vuosina keskitytään erityisesti kriittiseen infraan, kuten vesijohto- ja jätevesiverkoston saneeraukseen. Myös vanhoja katuja peruskorjataan.

Sen sijaan uutta kunnallistekniikkaa ei rakenneta ainakaan vielä ensi vuonna. Uusille asuinalueille ei kannata laajentaa, kun vanhatkaan eivät ole rakentuneet valmiiksi.

Maanostoon varataan kuitenkin 350 000 euroa aikaisempien vuosien tapaan. Kaavoitukseen kelpaavaa maata on hyvä olla reservissä sitten kun rakentaminen taas elpyy.

Koskenkorvan koulun lisäksi muita kokonaan uusia rakennusinvestointeja ei ole ainakaan vielä kirjattu tuleville vuosille. Kiinteistöjen kuntotutkimusten tekoa on kuitenkin tarkoitus jatkaa, ja jo nyt on selvinnyt useiden rakennusten olevan huonossa kunnossa.

Tästä vaiheessa seuraavalla viidelle vuodelle on varattu koulujen peruskorjaukseen ja mahdollisiin korvausinvestointeihin 4,8 miljoonaa euroa, päiväkotien 8 miljoonaa euroa sekä kunnantalon ja Ilkanratin korjaamiseen 7,5 miljoonaa euroa.

Koskenkorvan nuorisotilat halutaan uuden koulun yhteyteen

Hallitus esittää valtuustolle nuorisotilojen rakentamista Koskenkorvan uuden koulun yhteyteen ja nimen muuttamista nuoriso- ja monitoimitilaksi. Kylän nykyinen nuoppari on huonossa kunnossa, sen ylläpito on kallista ja sijainti syrjäinen. Rakennuksen peruskorjaamisen kustannusarvio on laajuudesta riippuen 300 000 – 480.000 euroa.

Uusi nuorisotila olisi noin 160 neliötä, mikä vastaa kooltaan Tuomiahon nuopparia. Koulun yhteydessä nuoppari myös palvelisi nuoria paremmin. Koska uuteen kouluun yhdistyy useampi koulu, voisivat oppilaat käyttää tilaa odotteluun ja mahdolliseen kerhotoimintaan.

Kävijämäärät Koskenkorvan nuopparilla ovat olleet laskusuunnassa. Viime vuonna kävijöitä oli 852. Ahonkylässä uusien tilojen myötä kävijämäärät ovat kuitenkin vähintään kaksinkertaistuneet aikaisemmasta.

Nuorisotilakysymys täytyy päättää nyt, sillä alkuvuodesta koululle valitaan rakennusurakoitsija. Lopullisen tarjouspyynnön toimittamiseen mennessä on tiedettävä, rakennetaanko nuorisotilat koulun yhteyteen vai ei. Nuorisotilojen kustannusarvio on noin 2 800-3 000 euroa neliöltä. Tämä tarkoittaa sitä, että 160 neliön kokoisena hankkeen kustannusarvio on noin 448 000-480 000 euroa.

Rengonharju-säätiölle avustusta lainanhoitokuluihin

Rengonharju-säätiö on pyytänyt avustusta lainanhoitokulujen maksamiseen. Hallitus esittää valtuustolle, että ensi vuoden talousarvioon lisätään säätiön rahoituskustannuksiin 3 934 euroa sillä edellytyksellä, että Kurikka, Lapua ja Seinäjoki osallistuvat kustannuksiin omalla osuudellaan.

Taustakaupungin avustusosuus määräytyy kunnan takausvastuun perusteella. Ilmajoen kunnan takausvastuu Rengonharju-säätiön lainoista on 11 588 euroa.

Keskuskentän käyttöön Ilmajoki-hallin pukuhuone ja WC-tilat

Keskuskentän pukuhuone ja vessat ovat huonokuntoiset. Tälle vuodelle on varattu 15 000 euroa uuden siirrettävän vessan hankintaan. Summa ei kuitenkaan riitä vessan hankintaan ja myös esteettömyys on vaikea toteuttaa.

Tästä syystä hallitus esittää valtuustolle, että 15 000 käytetään Ilmajoki-hallin muutostöihin. Muutostöillä mahdollistetaan kesäaikaan pukuhuoneen ja vessojen käyttö pelitapahtumissa. Tämä mahdollistaisi myös kuntosalin käytön aukioloaikojen ulkopuolella.

Entisen eläinlääkäriaseman ja Jaakonkujan päiväkodin tontti myyntiin

Hallitus päätti laittaa myyntiin noin 5 356 neliön tontin, jossa sijaitsee vanha eläinlääkäriasema sekä Jaakonkujan päiväkoti. Rakennukset pidetään lämpimänä eikä niitä myydä purkuvelvoitteella.

Neljää valtuustoaloitetta esitetään loppuun käsitellyksi

Hallitus esittää seuraavia valtuustoaloitteita loppuun käsitellyksi: 1) levähdyspaikanteko Pukarankoskelle on mahdollista, mutta 20 000-25 000 määrärahaa ei esitetä budjettiin, 2) Ilmajoen kunnassa noudatetaan esteettömyyden periaatteita esimerkiksi kiinteistöissä ja nettisivujen saavutetavuudessa, 3) Tiekunnalle esitetään, että Jäpintielle lisätään varoitusmerkkejä, jotka kunta hankkii ja asentaa, 4) Kalajaisjärven uimarannan kohentamiseen osoitetaan 20 000 euron määräraha ensi vuodelle.

Kunnan ilmoituksista tiedottaminen

Hallitus esittää valtuustolle, että vuosina 2024-25 kunnan ilmoitukset julkaistaan nettisivuilla ja somessa. Lisäksi kuntalaisia koskevat ilmoitukset julkaistaan edelleen Ilmajoki-lehdessä viranhaltijan harkinnan mukaan.

Ahti Rantoa esitetään Korpisaaren säätiön hallintoneuvostoon

Kuntaa on pyydetty nimeämään edustaja Korpisaaren säätiön hallintoneuvostoon seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Hallitus ehdottaa jäseneksi Ahti Rantoa. Säätiö ylläpitää Etelä-Pohjanmaan Opistoa.

Luhtalaa ja Koskelaa esitetään Lakeuden Veden hallitukseen

Hallitus esittää Pentti Luhtalaa ja Markku Koskelaa Lakeuden Vesi Oy:n hallitukseen seuraavalle kaksivuotiskaudelle ja varajäseneksi Ahti Rantoa ja Juho Raumannia. Hallitus valitaan yhtiökokouksessa 28.11.2023.

Kunnan vaalimainospaikkoja Keskustaan, Koskenkorvalle ja Ahonkylään

Kunta tarjoaa presidenttiehdokkaille mainospaikat kehikoista, jotka sijoitetaan Ilmajoen torille, Koskenkorvan Pankkitalon pihaan sekä Ahonkylään Koulutien ja Ilmajoen Portin väliselle maa-alueelle. Kehikkojen käytöstä ei peritä maksua.

Vaalilautakuntaan jäseniä

Presidentinvaalit toimitetaan sunnuntaina 28.1.2024 ja mahdollinen toinen vaali 11.2.2024. Ilmajoella on kolme äänestysaluetta: Kunnallistalo, Tuomikylä ja Koskenkorva. Hallitus nimeää jokaisen alueen vaalilautakuntaan viisi jäsentä ja viisi varajäsentä sekä vaalitoimikuntaan laitoksissa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten neljä jäsentä ja kolme varajäsentä.

Hallitus päätti Pro Ilmajoki -mitaleista

Hallitus käsitteli Pro Ilmajoki -mitaliesitykset. Mitalit julkistetaan itsenäisyyspäivän juhlatervehdyksessä 6.12.2023.

Kaikkia kunnan avustuksia haetaan jatkossa helmikuussa

Hallitus päätti, että jatkossa kaikkia kunnan avustuksia haetaan samaan aikaan helmikuussa. Aikaisemmin yhdistykset ovat voineet hakea kunnanhallituksen myöntämiä avustuksia joulukuussa ja liikunta-, nuoriso- sekä kulttuuritoimen avustuksia huhtikuussa.

 

Lisätietoja kunnanhallituksen kokoustiedotteesta antaa kunnanjohtaja Ari-Pekka Laitalainen, puh. 044 419 1200