Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaKunnanhallituksen kokoustiedote 4.12.2023

Kunnanhallituksen kokoustiedote 4.12.2023

Ilmajoen kunnanhallitus on kokouksessaan 4.12.2023 käsitellyt seuraavat asiat:

 Talousarvio etenee valtuustoon – hallitus päätti käynnistää muutosneuvottelut

Kunnanhallitus päätti eilen talousarvion käsittelyn yhteydessä käynnistää koko kunnan henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Ratkaisuun ajoi kunnan haastava taloustilanne. Neuvottelut käynnistyvät alkuvuodesta.

Marraskuussa julkaistun laskelman mukaan Ilmajoen kunta saa valtionosuuksia lähes kaksi miljoonaa euroa vähemmän ensi vuonna. Lisäksi kansantalouden tilanne ennakoi heikkoa verotulokehitystä.

Velkaa kunnalla on paljon, sillä viime vuosina Ilmajoella on investoitu voimakkaasti palveluihin. Helpotusta ei ole näköpiirissä, sillä myös tulevina vuosina on pakko investoida muun muassa koulukiinteistöihin, jotka ovat huonossa kunnossa. Todellinen uhka onkin, että velan määrä kasvaa yli velanhoitokyvyn.

Talousarvioehdotus ja -suunnitelma sisältää jo merkittäviä säästöjä. Tavoitteena on säästää 4-5 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana. Tällä hetkellä kunnan talousarviossa tulos on 120 379 euroa ylijäämäinen. Talousarviossa ei ole huomioitu yhteistoimintaneuvottelujen mahdollisia vaikutuksia.

Yhteistoimintaneuvottelujen vaiheita ja kulkua määrittelee laki. Lain mukaan neuvottelut on aloitettava, kun työnantaja harkitsee toimenpiteitä, jotka voivat johtaa yhden tai useamman työntekijän irtisanomiseen, lomauttamiseen, osa-aikaistamiseen tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuoliseen muuttamiseen taloudellisilla tai tuotannollisilla perusteilla. Työnantaja antaa ennen neuvottelujen aloittamista kirjallisen neuvotteluesityksen, jossa kerrotaan neuvottelujen ajankohta, järjestämispaikka sekä ehdotus käsiteltävistä asioista.

Hallitus esittää valtuustolle taloustyöryhmän perustamista. Työryhmään esitetään jäseniksi kunnanhallitusta sekä valtuuston puheenjohtajistoa.

Uusi asuinalue Ahonkylään

Hallitus päätti, että asemakaavaa laajennetaan Ahonkylässä. Uusia asuintontteja on tarkoitus saada Koppelonmäki 2 nimiselle alueelle. Noin kymmenen hehtaarin alue sijaitsee Käpälämäentien läheisyydessä.

Päiväkotihuoltajan paikka auki

Metsätähden päiväkodilta eläköityy päiväkotihuoltaja. Hallitus myönsi toimeen täyttöluvan ja paikka voidaan laittaa hakuun. Työhön kuuluu siivousta ja keittiötyötä.

Kunnan lainoja järjestellään uudelleen

Hallitus päätti, että Ilmajoen kunta ottaa uuden viiden miljoonan euron lainan 12 vuoden takaisinmaksuajalla. Näin vanhoja lainoja voidaan maksaa pois ja säästä korkokuluissa lainojen uudelleen järjestelyllä.

Tuomikyläntien kevyenliikenteenväylä mukaan investointiohjelmaan

Sekä valtuusto- että kuntalaisaloitteessa on vaadittu Tuomikyläntien turvallisuuden parantamista. Tämä on huomioitu kunnan investointiohjelmassa. Vuosille 2026-27 on varattu rahaa Tuomikyläntien kevyenliikenteenväylän ja valaistuksen rakentamiseen noin seitsemän kilometrin matkalle Kantatie kuusseiskalta Tuomikylään päin. Hallitus esittää valtuustolle, että valtuustoaloite todetaan loppuun käsitellyksi.

Hankintastrategia valtuustoon

Hallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy Ilmajoen kunnan hankintastrategian. Strategia ohjaa, miten hankintoja toteutetaan ja kehitetään. Kunnan on kilpailutettava hankinnat avoimesti ja tasapuolisesti, sillä julkisia hankintoja säädetään hankintalailla.

Lisätietoja kunnanhallituksen kokoustiedotteesta antaa kunnanjohtaja Ari-Pekka Laitalainen, puh. 044 419 1200