Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaKunnanvaltuuston kokoustiedote 15.11.2021

Kunnanvaltuuston kokoustiedote 15.11.2021

Ilmajoen kunnanvaltuusto käsitteli kokouksessaan 15.11.2021 seuraavat asiat:

Kunnanjohtajalta vaaditaan soveltuva ylempi tiedekorkeakoulututkinto sekä käytännön kokemusta kunnallishallinnosta

Valtuusto päätti, että uudella kunnanjohtajalla täytyy olla soveltuva ylempi tiedekorkeakoulututkinto. Lisäksi hänen täytyy olla käytännössä hyvin perehtynyt kunnallishallintoon.

Seuraavaksi kunnanhallitus julistaa viran haettavaksi 13.12. mennessä. Ohjausryhmä suorittaa kunnanjohtajaehdokkaiden haastattelut tammikuussa ja lähettää tarvittaessa osan hakijoista henkilöarviointiin. Tavoitteena on, että valtuusto pääsee helmikuussa valitsemaan uuden kunnanjohtajan, joka aloittaisi tehtävässään 1.6.2022.

JIKille myönnettiin lisää rahaa liki puoli miljoonaa euroa

Valtuusto hyväksyi 468 306 euron lisämäärärahan JIKin toimintaan vuonna 2021. Ilmajoella henkilökustannukset ovat ylittyneet, joten lisää rahaa tarvitaan lääkärien vastaanotolle ja ensiapuun sekä ikäihmisten kotihoitoon. Lisäksi ikäihmisten palveluasumisen palveluseteliostot ovat ylittymässä ja pieni 15 000 euron potti tarvitaan myös lastenpsykiatrian Voimaperheet-hankkeelle.

Näiden ylitysten lisäksi myös korona on aiheuttanut JIKille ylimääräisiä kustannuksia puolentoista miljoonan edestä pelkästään vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla. Valtio on kuitenkin luvannut korvata koronasta aiheutuneet kulut täysimääräisesti.

Neuvottelut JIKin alasajosta käynnistyvät

Valtuustolle saatettiin tiedoksi päätös, jonka mukaan kunnanhallitus aloittaa Kurikan kaupungin kanssa neuvottelut JIKin purkamisesta. Alasajo tulee ajankohtaisesti, kun vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ovat siirtymässä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen vastuulle. Neuvottelijoina toimivat Ilmajoen puolelta vs. kunnanjohtaja Marko Lähde yhdessä kunnanhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajiston kanssa.

Kaavoitusjohtajalta ei vaadita enää ylempää korkeakoulututkintoa

Kunnan vuoden takainen kaavoitusjohtajan rekrytointiyritys ei tuottanut toivottua tulosta ja tehtäviä on hoidettu sijaisjärjestelyin. Nyt kaavoitusjohtajan paikka laitetaan uudestaan hakuun.

Koska edellisellä kierroksella hakijoiden määrä oli vähäinen, valtuusto päätti madaltaa viran kelpoisuusvaatimusta. Kun aikaisemmin kaavoitusjohtajalta vaadittiin kaavoittajan pätevyyden lisäksi soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, nyt uudella kierroksella riittää soveltuva korkeakoulututkinto.

Tuloveroprosentti ja kiinteistöveroprosentit säilyvät ennallaan

Valtuusto päätti, että vuoden 2022 tuloveroprosentti on 21. Nostoa ei nähty tarpeellisena, sillä kunnan tulos oli edellisenä tilikautena plussalla 2,3 miljoonaa euroa ja tämän hetkisen ennusteen mukaan myös kuluva vuosi on ylijäämäinen.

Nykyiselle tasolleen tuloveroprosentti nostettiin vuonna 2020. Tästä huolimatta Ilmajoen tuloverotus on maakunnan matalimmalla tasolla yhdessä Kuortaneen, Kurikan ja Seinäjoen kanssa.

Myöskään kiinteistöveroprosentteihin ei tullut muutoksia. Ilmajoen yleinen kiinteistöveroprosentti on 0,93 %, vakituisten asuinrakennusten 0,60 %, muiden asuinrakennusten 1,20 %, yleishyödyllisen yhteisön 0 %, rakentamattoman rakennuspaikan 3 % ja voimalaitoksen 3,10 %.

Irma Petäjävirta Lakeuden jätelautakunnan puheenjohtajaksi

Valtuusto valitsi Irma Petäjävirran Lakeuden jätelautakunnan puheenjohtajaksi kaudelle 2021-2025. Lisäksi lautakuntaan valittiin seuraavat henkilöt:

Varsinainen jäsen Varajäsen
Petäjävirta Irma pj., Ilmajoki  Niclas Pöytälaakso
Mäki-Neste Esa, Alavus Riihimäki Tarja
Yli-Kuha Hanna, Kuortane Laitila Arttu
Liljamo Carita vpj, Lapua Lahtinen Helena
Kangasluoma Pekka, Seinäjoki Perkiö Seppo
Kekarainen Ari, Seinäjoki Ylisiurua-Hemminki Satu
Nurminen Ukko, Seinäjoki Kaleva Justiina
Mäenpää Leena, Ähtäri Harju Risto
Jokioja Tiina, Kihniö Rahkola Jaana
Sillanpää Hannu, Kurikka Korpi Juha

Lakeuden jätelautakunta hoitaa jätehuoltoviranomaisen lakisääteiset tehtävät jäsenkuntien alueella. Jäsenkuntia ovat Alavus, Ilmajoki, Kuortane, Kihniö, Kurikka, Lapua, Seinäjoki ja Ähtäri.

Valtuustoaloite perhepäivähoitajien palkan nostamisesta

Valtuustolle saatettiin tiedoksi SDP:n valtuustoryhmän valtuustoaloite, jossa toivottiin perhepäivähoitajien palkan nostamista 1 700 eurosta samalle tasolle parihoitajien kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaisi noin sadan euron palkankorotusta, sillä kahdelle yhdessä työskentelevälle perhepäivähoitajalle maksetaan noin 1 800 euron kuukausipalkkaa.

Lisätietoja kokoustiedotteesta antaa vs. kunnanjohtaja Marko Lähde, puh. 044 419 1201