Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaKunnanvaltuuston kokoustiedote 15.12.2023

Kunnanvaltuuston kokoustiedote 15.12.2023

Talousarvio sekä investointi- ja rakennusohjelma hyväksyttiin

Valtuusto hyväksyi ensi vuoden talousarvion sekä investointi- ja rakentamisohjelman vuosille 2024-28. Kunnan talousarviossa tulos on 220 379 euroa ylijäämäinen. Talousarviossa ei ole huomioitu yhteistoimintaneuvottelujen mahdollisia vaikutuksia. Investointiohjelmassa rakentamiseen ja peruskorjauksiin on varattu 6,7 miljoonaa euroa, kunnallistekniikan töihin 1,9 miljoonaa euroa sekä irtaimiston ja maanhankintaan yhteensä 0,8 miljoonaa euroa.

Talousarvio on laadittu kovan säästöpaineen alla, sillä kunnan talous on haastavassa tilanteessa. Marraskuussa julkaistun laskelman mukaan kunta saa valtionosuuksia lähes kaksi miljoonaa euroa vähemmän ensi vuonna. Lisäksi kansantalouden tilanne ennakoi heikkoa verotulokehitystä.

Velkaa kunnalla on paljon, sillä viime vuosina Illmajoella on investoitu voimakkaasti palveluihin. Helpotusta ei ole näköpiirisä, sillä myös tulevina vuosina on pakko investoida muun muassa koulukiinteistöihin, jotka ovat huonossa kunnossa. Jatkossa kunnan on tuotettava palvelut edullisemmin.

Tavoitteena onkin säästää 4-5 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana. Vaikka leikkauksia on tehty, silti ensi vuonna myös investoidaan ja rakennetaan uutta yhdeksällä miljoonalla eurolla. Isoin satsaus on Koskenkorvan koulu, jonka rakentaminen alkaa keväällä. Koulun kustannusarvio on liki 13 miljoonaa euroa, joka jakaantuu kahdelle vuodelle.

Koulupuolelle hankitaan myös uutta tietotekniikkaa ja ohjelmistoja. Ahonkylän ja Neiron kouluilla on tarkoitus siirtyä maalämpöön ja päiväkodeissakin satsataan uusiutuvaan energiaan ilmalämpöpumppuinvestoinneilla.

Muuten seuraavina vuosina keskitytään erityisesti kriittiseen infraan, kuten vesijohto- ja jätevesiverkoston saneeraukseen. Myös vanhoja katuja peruskorjataan.

Sen sijaan uutta kunnallistekniikkaa ei rakenneta ainakaan vielä ensi vuonna. Uusille asuinalueille ei kannata laajentaa, kun vanhatkaan eivät ole rakentuneet valmiiksi.

Maanostoon varataan kuitenkin 350 000 euroa aikaisempien vuosien tapaan. Kaavoitukseen kelpaavaa maata on hyvä olla reservissä sitten kun rakentaminen taas elpyy.

Kunnan lainoja järjestellään uudelleen

Valtuusto päätti, että Ilmajoen kunta ottaa uuden viiden miljoonan euron lainan 12 vuoden takaisinmaksuajalla. Näin vanhoja lainoja voidaan maksaa pois ja säästä korkokuluissa lainojen uudelleen järjestelyllä.

Tuomikyläntien kevyenliikenteenväylä mukaan investointiohjelmaan

Sekä valtuusto- että kuntalaisaloitteessa on vaadittu Tuomikyläntien turvallisuuden parantamista. Tämä on huomioitu kunnan investointiohjelmassa. Vuosille 2026-27 on varattu rahaa Tuomikyläntien kevyenliikenteenväylän ja valaistuksen rakentamiseen noin seitsemän kilometrin matkalle Kantatie kuusseiskalta Tuomikylään päin. Valtuustoaloite todetaan loppuunkäsitellyksi.

Kunta osallistuu Munakantien kevyenliikenteenväylän suunnitteluun

Myös Munakantien turvallisuus on huolettanut kylän asukkaita jo useita vuosia. Valtuusto päätti osallistua Munakantien kevyenliikenteenväylän suunnitteluun 15 000 eurolla. Näin 1,7 miljoonan euron investoinnille voisi paremmin saada rahoitusta valtiolta.

Hankintastrategia hyväksyttiin

Valtuusto hyväksyi Ilmajoen kunnan hankintastrategian. Strategia ohjaa, miten hankintoja toteutetaan ja kehitetään. Kunnan on kilpailutettava hankinnat avoimesti ja tasapuolisesti, sillä julkisia hankintoja säädetään hankintalailla.

 

Lisätietoja kunnanvaltuuston kokoustiedotteesta antaa Ari-Pekka Laitalainen, puh. 044 419 1200