Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaKunnanvaltuuston kokoustiedote 20.3.2023

Kunnanvaltuuston kokoustiedote 20.3.2023

Ilmajoen kunnanvaltuusto on kokouksessaan 20.3.2023 käsitellyt seuraavat asiat:

Viime vuoden tulos painumassa reippaasti miinukselle

Valtuusto hyväksyi uuden 1,36 miljoonan euron lisämäärärahan vuoden 2022 talousarvioon. Myös investointiosan 238 424 euron ylitys hyväksyttiin.

Rahoitusta on tarvittu aiemminkin kattamaan viime vuoden budjetin ylityksiä. Uuden päätöksen myötä valtuusto on myöntänyt lisämäärärahoja nyt yhteensä 5,4 miljoonaa euroa.

Eniten ovat kasvaneet terveysmenot. JIK valmistelee vielä tilinpäätöstä, mutta tämän hetkisen arvion mukaan budjetti on ylittymässä 3,7 miljoonalla eurolla. JIKin osalta lopullinen talousarvion ylitys tuodaan valtuustolle hyväksyttäväksi joko huhti- tai toukokuun kokouksessa.

Myös perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen menoissa on isot ylitykset. Niitä selittävät ennakoimattoman suuren palkkamenot. Muun muassa korona on lisännyt sairaspoissaolojen määrää, mikä on puolestaan kasvattanut sijaistarpeita.

Sähkön hinnannousu lisäsi viime vuoden kuluja noin 70 000 eurolla. Myös rakennustarvikkeet ja muut materiaalit maksoivat ennakoitua enemmän.

Rahoittaakseen menoja kunta joutuu ottamaan lisää velkaa. Velkataakka kasvaa siitä huolimatta, että kunnan oman toiminnan tuotot kasvoivat viime vuonna 1,3 miljoonalla eurolla ja myös verotuloja kertyi 1,9 miljoonaa euroa ennakoitua enemmän.

Kunnan tilinpäätös valmistuu huhtikuussa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että vuoden 2022 tulos jää 2,2 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Valtuusto hyväksyi ponsiesityksen, jonka myötä taloudesta raportoidaan jatkossa neljännesvuosittain. Näin valtuutetut pystyvät paremmin seuraamaan kunnan talouden kehittymistä.

Työttömien toimintaan 105 000 euron lisämääräraha

Valtuusto myönsi Trimma ry:lle 105 000 euroa työllisyyden hoitoon. Summalla yhdistys järjestää työttömille ja vajaakuntoisille muun muassa työkokeilua ja kuntouttavaa työtoimintaa Ilmajoen kierrätyskeskuksen tiloissa.

Ilmajoen kunta on rahoittanut vuosittain 105 000 eurolla Trimma ry:n toimintaa. Vuoden 2023 talousarviovalmistelussa ei kuitenkaan havaittu, ettei toiminnan rahoitus siirry hyvinvointialueen vastuulle. Tästä syystä summa jouduttiin myöntämään lisämäärärahana.

Tiedonhallintajärjestelmään 160 800 euron lisämääräraha

Ilmajoen kunta on hankkinut Kuntien Tiera Oy:n osakkeita 2 480 eurolla. Osakkuudella mahdollistetaan nykyaikaisen tiedonhallintajärjestelmän hankinta rakennusvalvonnan, kaavoituksen sekä ympäristövalvonnan käyttöön.

Osakkeiden lisäksi täytyy kuitenkin ostaa varsinainen TieraCity-ohjelmisto, jonka hinta on 160 800 euroa. Hankinta on tehtävä, jotta kunta voi hoitaa tiedonkäsittelyyn liittyviä lakisääteisiä tehtäviä nykyisen järjestelmän vanhentuessa.

Valtuusto myönsi hankintaa varten 160 800 euron määrärahan, josta tälle vuodelle on budjetoitu 80 000 euroa.

Uusia jäseniä luottamushenkilöpaikoille

Marjo Takkunen on pyytänyt eroa kunnanhallituksen varajäsenyydestä sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenyydestä. Valtuusto myönsi Takkuselle erot ja valitsi tilalle kunnanhallituksen varajäseneksi Arto Keräsen (SDP) ja kasvatus- ja opetuslautakunnan jäseneksi Mari Huhtakankaan (SDP).

Lisäksi valtuusto myönsi eron Jenna Jäskelle keskusvaalilautakunnan ensimmäisen varajäsenen tehtävästä ja nimesi Heidi Ollin uudeksi varajäseneksi Jäsken tilalle.

Valtuustoaloitteet

Valtuustolle tuotiin tiedoksi kaksi valtuustoaloitetta, joista toisessa toivottiin kuntaan lapsistrategiaa ja toisessa liikennemerkin lisäämistä Jäpintien tiukkoihin mutkiin.

Seuraavat kokoukset

Valtuuston seuraavat kokouspäivät ovat 17.4. (listalla Koskenkorvan kouluhanke), 15.5. (listalla mm. kuntastrategian hyväksyntä) ja 26.6. (listalla mm. tilinpäätös).

Lisätietoja kunnanvaltuuston kokoustiedotteesta antaa kunnanjohtaja Ari-Pekka Laitalainen, puh. 044 419 1200