Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaKunnanvaltuuston kokoustiedote 21.8.2023

Kunnanvaltuuston kokoustiedote 21.8.2023

Ilmajoen kunnanvaltuusto on kokouksessaan 21.8.2023 käsitellyt seuraavat asiat:

Kuntastrategia hyväksyttiin

Ilmajoelle on laadittu johtoryhmän ohjauksessa vuoteen 2030 ulottuva kuntastrategia. Strategia ohjaa kaikkea kunnan päätöksentekoa, suunnittelua ja kehittämistä. Se on tärkeä työväline, jotta Ilmajoki säilyy itsenäisenä jatkossakin. Sisällön rakentamiseen otettiin mukaan luottamushenkilöt, henkilöstö, yrittäjät sekä kuntalaiset. Vastauksia saatiin yli 6 000.

Työn lopputuloksena strategisia kärkiä löytyi neljä. Tavoitteena on rakentaa arvostaa yhteishenkeä, panostaa henkilöstöön ja työn sujuvuuteen, tuottaa palvelut kestävästi ja tuloksellisesti sekä edistää yrittäjyyttä.

Valtuusto hyväksyi kuntastrategian. Myöhemmin strategia täydentyy toteutusosalla, joka sisältää toimintasuunnitelman sekä mittarit.

Kunnan talous kehittynyt ennakoidusti

Valtuustolle annettiin talouskatsaus vuoden ensimmäiseen neljännekseen, joka on kehittynyt pääosin talousarvion mukaisesti. Loppuvuodesta perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilöstömenot tulevat kuitenkin ylittymään budjetoidusta.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan tulos tulee olemaan ylijäämäinen, mutta tulevien vuosien kehitys näyttää huolestuttavalta. Sekä vuoden 2024 että 2025 tulos painuu miinukselle, ellei talouden rakenteisiin tehdä korjaavia toimenpiteitä.

Musiikkijuhlille 50 000 ennakkoavustus

Kunta on avustanut vuosittain Ilmajoen Musiikkijuhlia 68 000 eurolla. Koska Musiikkijuhlien taloudellinen tilanne on heikentynyt, yhdistys on anonut kunnalta, että se maksaisi ensi vuoden avustuksesta 50 000 euroa ennakkoon.

Huonoon taloudelliseen tilanteeseen on useita syitä. Ryhmätilauksia ei ole myyty aikaisempien vuosien tapaan. Asiakaskäyttäytymisen muutoksen lisäksi koronavuodet ovat aiheuttaneet reilua kasvua kulupuolella.

Valtuusto hyväksyi esityksen ja kunta maksaa yhdistykselle 50 000 euron ennakon nyt syksyllä. Kokonaissummasta jäljelle jäävä 18 000 euron osuus käsitellään ensi keväänä kunnan muille yhdistyksille jakamien avustuksen yhteydessä.

Tontinvarausaikaa pidennettiin

Valtuusto pidensi voimassa olevien tonttivarausten aikoja puolella vuodella. Siten maksimivarausaika Ahonkylässä on kaksi vuotta ja muilla alueilla 2,5 vuotta.

Syynä on korkeat rakentamiskustannukset sekä yleinen maailmantilanne, joka on hiljentänyt tonttikaupan. Puolen vuoden jatkoajasta perittään 200 euron maksu.

Kunta ei ryhdy lunastustoimiin

Valtuusto päätti, ettei Koskenkorvalle rakenneta kevyenliikenteenväylää Kuhnankujan ja Syrjäkujan välille. Väylän rakentamiseen on varattu raha tämän vuoden budjettiin, mutta maanhankinta edellyttäisi lunastustoimia, joihin ei haluta ryhtyä.

Hallituskokoonpanoon muutoksia

Ilmajoella kunnanhallituksen toimikausi kestää kaksi vuotta. Valtuusto päätti, että kaudella 2023-25 hallituksen puheenjohtajisto ja kokoonpano pysyvät muuten samana, mutta Niclas Pöytälaakso siirtyy varajäsenen paikalta hallituksen varsinaiseksi jäseneksi Noora Seppä-Ritolan tilalle, Lotta Iso-Tuisku siirtyy varajäsenen paikalta varsinaiseksi jäseneksi Jussi Haapalan tilalle ja Jukka Tietäväinen siirtyy Pentti Luhtalan tilalle Antti Ålanderin varajäseneksi. Sekä Seppä-Ritola että Haapala jatkavat hallituksessa varajäseninä. Helena Rahkola puolestaan valittiin hallituksen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. 

Arto Keränen varavaltuutetuksi

Kuntavaalien tuloksen mukaisesti Arto Keränen on määrätty SDP:n uudeksi varavaltuutetuksi.

Valtuustoaloite Kalajaisjärven uimarannasta

Valtuustolle saatettiin tiedoksi valtuustoaloite, jossa toivottiin Kalajaisjärven uimarannan kohehtamista kesäksi 2024.

 

Lisätietoja kunnanvaltuuston kokoustiedotteesta antaa kunnanjohtaja Ari-Pekka Laitalainen, puh. 044 419 1200