Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaIlmajoella voi päästä eskariin jo viisivuotiaana – kaksivuotinen esikoulukokeilu alkaa tänä syksynä

Ilmajoella voi päästä eskariin jo viisivuotiaana – kaksivuotinen esikoulukokeilu alkaa tänä syksynä

Opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttaa kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun elokuun 2021 alusta toukokuun 2024 loppuun. Kokeiluun tulevat kunnat on nyt valittu ja Ilmajoki on valittujen joukossa.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osa vuonna 2016 syntyneistä lapsista voi aloittaa maksuttomassa esiopetuksessa jo viisivuotiaana. Kokeilua Ilmajoella toteuttavat esikoulut tullaan valitsemaan myöhemmin keväällä, varhaiskasvatusjohtaja Eveliina Nokua-Keisanen taustoittaa.

Päätös valinnasta saapui ministeriöltä viime keskiviikkona, eikä kunnille ole vielä annettu kovin täsmällistä tietoa asiasta. Viranhaltijoille tullaan järjestämään webinaarisarja, joka alkaa helmikuussa ja päättyy huhtikuun alussa.

– Sen jälkeen ollaan viisaampia, ja vuonna 2016 syntyneiden lasten vanhemmille tulee tarkempaa tietoa asiasta. Kokeilu perustuu kuitenkin jokaisen lapsen kohdalla vapaaehtoisuuteen, Nokua-Keisanen selvittää.

Kaksivuotisessa esikoulukokeilussa on mukana 105 kuntaa. Etelä-Pohjanmaalta valittujen joukossa ovat lisäksi Alajärvi, Kauhava ja Kurikka. Kokeilun toivotaan tavoittavan koko maanlaajuisesti noin 10 000 lasta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan kokeilun tarkoituksena on vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa, kehittää esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta, selvittää varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen välisiä jatkumoita, perheiden palveluvalintoja sekä saada tietoa kaksivuotisen esiopetuksen vaikutuksista lasten kehitys- ja oppimisedellytyksiin, sosiaalisiin taitoihin ja terveen itsetunnon muodostumiseen.

– Kunnan yksiköissä kokeilu on otettu positiivisesti vastaan. On hienoa olla mukana varhaiskasvatusta ja esiopetusta edistävässä toiminnassa, varhaiskasvatuksen alue-esimiehet Erja Vainionpää ja Saija Keski-Heikkilä arvioivat.

Suomessa esiopetus on velvoittavaa kuusivuotiaille ja Ilmajoella lähes kaikki ikäluokan lapset osallistuvat siihen. Viisivuotiaista varhaiskasvatukseen osallistuu Ilmajoella tällä hetkellä 80 prosenttia.

Kokeilun yksityiskohdista tiedotetaan seuraavan kerran huhtikuussa suoraan vuonna 2016 syntyneiden lasten vanhemmille. Silloin varhaiskasvatuksen viranhaltijat ovat saaneet ministeriöstä lisätietoa aiheesta helmi-huhtikuussa toteutettavien webinaari-tilaisuuksien kautta.