Hyppää sisältöön
EtusivuAjankohtaistaSyksyinen, vaahterankeltainen tervehdys Ilmajoen sosiaalipalveluista!

Syksyinen, vaahterankeltainen tervehdys Ilmajoen sosiaalipalveluista!

Olen toiminut sosiaalijohtajan viransijaisena lokakuusta 2020 alkaen eli noin vuoden verran. Olen koulutukseltani yhteiskuntatieteiden maisteri ja sosionomi (AMK). Ilmajoen kunnan palvelukseen olen tullut keväällä 2017 vs. sosiaalityöntekijäksi. Olen työskennellyt sosiaalityössä vuodesta 2004 alkaen ensin Kurikan kaupungilla ja sittemmin JIK ky:ssä.

Asun mieheni ja neljän lapseni kanssa Ilmajoella, joten Ilmajoen peruspalvelut ja palvelujärjestelmä ovat minulle tuttuja myös yksityishenkilönä. Myös työssäni pidän erittäin tärkeänä sitä, että kuntamme palvelut pysyvät elinvoimaisina ja kuntalaisten tavoitettavissa. Peruspalveluiden tulee olla riittäviä ja tavoitettavissa matalalla kynnyksellä, jotta tarve erityisempiin palveluihin ei kasva hallitsemattomaksi. Ongelmien ennalta ehkäiseminen on aina myös edullisempaa kuin niiden korjaaminen.

Kuluneen viransijaisuuteni aikana sosiaali- ja terveydenhuollossa on saavutettu kohta, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevasta merkittävästä muutoksesta on vuosien yrittämisen jälkeen tehty päätös. Kesäkuun 2021 lopussa on hyväksytty laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä, joka tulee voimaan 1.1.2023. Lain tarkoituksena on edistää ja ylläpitää väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä varmistaa yhdenvertaiset, yhteen sovitetut ja kustannusvaikuttavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut koko Suomessa. Palvelut on toteutettava lähellä asiakkaita, mutta palveluja kootaan yhteen niissä tapauksissa, kun palvelujen saatavuus ja laadun turvaaminen edellyttävät erityisosaamista tai jos tarkoituksenmukainen ja tehokas toteuttaminen edellyttävät sitä. Hyvinvointialueen on joka tapauksessa turvattava sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen esteettömyys ja saatavuus.

Maakunnassamme eli tulevalla hyvinvointialueella valmistellaankin tällä hetkellä kiivaasti tätä reilun vuoden päässä häämöttävää muutosta. Muutoksessa erityisesti pienten organisaatioiden on huolehdittava näkyväksi ja kuulluksi tulemisesta asukkaiden ja lähipalvelujen tarpeineen, jotta pienet eivät jää isojen jalkoihin. On pidettävä huoli myös siitä, että sosiaalihuolto on edustettuna tasavahvasti terveydenhuollon kanssa hyvinvointialueen käytäntöjä ja toimintoja suunniteltaessa.

Toivon, että jo 2020-luvulla ihmiset uskaltaisivat rohkeasti hakea apua peruspalvelujen lisäksi myös sosiaalipalveluista. Sosiaalipalveluissa arvioidaan tuen tarvetta ja pyritään etsimään oikeanlainen ja oikea-aikainen tuki sitä tarvitsevalle. Ilmajoen kunnan tarjoamiin sosiaalipalveluihin sisältyy lapsiperheiden palvelut ja lastensuojelu, aikuissosiaalityö, työllisyys sekä vammaispalvelut.

Muistetaan, että kenen tahansa elämäntilanne hetkenä minä hyvänsä muuttua sellaiseksi, jotta pienempää tai suurempaa, lyhytkestoista ja pidempikestoista tukea tarvitaan siitä selviämiseksi. Avun pyytäminen on rohkeutta. Toivotan kaikille rauhallista syksyä. Huolehditaan itsestämme ja läheisistämme. Koitetaan opetella myös avun pyytämistä itselle tai pyydetään apua sille, joka ei sitä jostain syystä itse pysty hakemaan.

 

Ilmajoella 23.9.2021
Susanna Lammi
vs. sosiaalijohtaja

 

 

Johtoryhmän kuukausiblogissa Ilmajoen kunnan johtoryhmän jäsenet kirjoittavat vuorollaan vapaamuotoisesti oman osastonsa ajankohtaisista asioista. Kirjoitukset julkaistaan myös Ilmajoki-lehdessä.